rasinformatie van de Nederlandse Schapendoes


sluit venster

Nederlandse Schapendoes

Geschiedenis

De Schapendoes is vast en zeker een heel oud ras en is zonder twijfel verwant aan de Bobtail, aan de Hongaarse Puli en de Pumi, en ook aan de Chien de Brie ( de Briard ). Er zijn geen documenten over het begin van zijn bestaan en hij stond nooit bekend als favoriet van de aristocratie, maar het was een zeer goede schapenhoeder. Met het verdwijnen van de kudden kwam ook het voortbestaan van de Schapendoes in het gedrang. Doordat er steeds minder werk voor herdershonden is, is deze buitengewoon geharde, energieke en toegewijde werker steeds meer en meer een puur huisdier geworden. Het is nog steeds een bruikbare werkhond, die schrander is en zich gemakkelijk aanpast. Wanneer u zich een Schapendoespuppy aanschaft, moet u letten op een goeie socialisatie. Schapendoezen zijn opgewekt, erg sociaal en levendig.


Sociale aanleg

De Schapendoes gaat van nature goed om met soortgenoten, andere huisdieren en ook met kinderen. Schapendoezen laten zich horen als ze onraad bespeuren.


Karakter

Levendig, gespannen, moedig, schrander, trouw, waakzaam.


Opvoeding

In elk sportief gezin waarin hij evenwichtig kan worden opgevoed, voelt de Schapendoes zich thuis. Hij is graag buiten bezig.


Beweging

Net als tal van andere honden heeft ook de Schapendoes veel beweging nodig om zijn energie kwijt te raken. Aanbevolen wordt om de hond minstens een uur per dag onaangelijnd te laten rennen en spelen. Wanneer de Schapendoes voldoende beweging krijgt, is hij binnenshuis zeer rustig. De meeste Schapendoezen spelen, zwemmen en app0rteren graag.


Trainingen/hondensporten

Een gehoorzaamheidscursus, eventueel aangevuld met een cursus behendigheid, zal de Schapendoes zeer waarderen.


Beharing

Lang, dicht, dun en droog, iets golvend en vooral niet zijdeachtig.


Verzorging

Schapendoezen behoren er niet 'netjes' uit te zien, maar het is wel noodzakelijk de vacht regelmatig goed te kammen en te borstelen om de vorming van klitten tegen te gaan. Maak als dat nodig is de gehoorgang schoon. Gewoonlijk hangt het haar van de Schapendoes voor zijn ogen en wordt het niet met een elastiekje weggebonden. Kijk daarom regelmatig de ogen na op vuiltjes en losse haren.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 14 jaar.

sluit venster