rasinformatie van de Newfoundlander


sluit venster

Newfoundlander

Geschiedenis

Het ras ontstond op het eiland Newfoundland uit inheemse honden en de grote zwarte berenhond ge´ntroduceerd door de Vikingen na het jaar 1100. Met de komst van Europese vissers hielp een verscheidenheid van nieuwe rassen het ras vormen en versterken, waarbij de wezenlijke eigenschappen bewaard bleven. Met de kolonisatie van het eiland vanaf 1610 was de Newfoundlander reeds grotendeels in het bezit van zijn kenmerkende uiterlijk en aangeboren gedrag. Deze kenmerken stelden hem in staat de strengheid van het extreme klimaat en de tegenwerking van de zee bij het aan land slepen van zware lasten te weerstaan of te dienen als water- en reddingshond.


Sociale aanleg

Honden van dit ras zijn doorgaans fijne huisgenoten. Ze zullen andere honden en huisdieren, kinderen en bezoekers die geen kwaad in de zin hebben, vriendelijk benaderen.


Karakter

Waardig, opgewekt, creatief, zachtmoedig, rustig.


Opvoeding

De opvoeding moet op een rustige en evenwichtige manier gebeuren. De honden zijn erg gevoelig voor de intonatie van je stem.


Beweging

Onderneem liever geen uitputtende dagtochten totdat de hond volledig is uitgegroeid. Zwemmen diet een Newfoundlander erg graag, en het is dan ook een ideale manier van lichaamsbeweging voor dit ras. De dikke vacht beschermt de hond tegen regen en kou, waardoor hij prima buiten gehouden kan worden.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Waterafstotende, dubbele vacht. Bovenvacht tamelijk lang en sluik zonder krul. Lcihte golving toegestaan. Ondervacht zacht en dicht. Op hoofd, voorsnuit en oren kort en fijn. Voor- en achterbenen bevederd. Staart volledig bedekt met lang dicht haar.


Verzorging

Borstel en kam deze honden regelmatig, en vergeet daarbij vooral de 'broek' niet en andere plaatsen waar zich snel klitten vormen. Knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 10 jaar.

sluit venster