rasinformatie van de Noorse Zwarte Elandhond


sluit venster

Noorse Zwarte Elandhond

Geschiedenis

Deze eeuwenoude jachthond voelt zich thuis in het Noorse winterse klimaat, op moeilijk terrein en is opgewassen tegen geduchte tegenstanders. Hij is veelzijdig, maar vooral specialist op het gebied van de eland. Door de Vikingen werd hij enorm gewaardeerd; soms werd hij met zijn baas begraven. In 1877 verscheen hij voor het eerst op de tentoonstelling, georganiseerd door de Noorse jagersvereniging. Aan de Elandhond is door de eeuwen heen weinig veranderd. Vooral zijn uithoudingsvermogen en snelheid vallen op. Ook is hij intelligent in het uitwerken van sporen en in het contact houden met de jager. Het was zijn taak om de eland (bij voorkeur het mannetje) op te sporen en in bedwang te houden, tot zijn baas hem onder schot kon nemen. Hij deed dit op allerlei manieren, zoals door het dier te hinderen en het op te houden, waardoor de eland aan de plaats gebonden bleef en waardoor bij het dier tevens de aandacht voor de jager werd afgeleid. In Noordelijke landen wordt nog steeds met dit type hond gejaagd. Ze zijn voor alles trouw, betrouwbaar en zelfverzekerd. Als huishonden zijn ze vriendelijk en meegaand.


Sociale aanleg

De Noorse Elandhond is ten opzichte van vreemden enigszins gereserveerd, maar bekenden van de familie worden uitbundig begroet. Soms gedragen ze zich naar soortgenoten wat dominant, maar dit is vaker uitzondering dan regel. Normaal gesproken gaan ze goed met elkaar om. Ook met kinderen kunnen ze redelijk goed overweg, als die ze maar niet plagen. Elandhonden kondigen bezoekers wel aan, maar laten het daar vervolgens bij.


Karakter

Onafhankelijk, schrander, vriendelijk.


Opvoeding

In vergelijking met andere poolhonden zijn de Noorse Elandhonden wat minder eigenwijs en minder onafhankelijk. Het is belangrijk dat je de hond met vaste hand, maar zeer liefdevol en vooral rechtvaardig opvoedt en behandelt. Je kan de hond voor lange tijd beledigen wanneer je hem onterecht straft, iets wat hij laat blijken door je te negeren.


Beweging

Per dag een uur beweging is het minimum dat de hond moet krijgen om zich gelukkig te kunnen voelen. ga bijvoorbeeld eens met de hond fietsen of laat hem lekker los door het bos rennen, dat is iets wat elke hond graag doet, dus ook de Elandhond. Maar wees alert, als de hond wild ruikt, gaat hij er op eigen houtje vandoor en is hij Oost-Indisch doof voor jouw geroep.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Middelmatig lang, hard met zachte, wollige ondervacht. Op het hoofd en aan de voorkant van de benen kort.


Verzorging

De vacht van deze Elandhond heeft maar weinig verzorging nodig. Met een houten kam met twee rijen stalen tanden kan je in de ruiperiode heel eenvoudig het losse onderhaar verwijderen. De hond verspreidt net als bijna alle andere poolhonden geen 'hondenlucht'. De vacht is water- en vuilafstotend.


Bijzonderheden
sluit venster