rasinformatie van de Norrbottenspets


sluit venster

Norrbottenspets

Geschiedenis

De Norrbottenspets is nauw verwant aan de Finse Spits en mogelijk zelfs aan de Noorse Buhund. Al sinds mensenheugenis leeft deze hond in de provincie Norrbotten in het noorden van Zweden. Hij heeft een speciale jachtblaf en wordt gebruikt als vogelhond. In 1948 werd hij echter uit het register van de Zweeds Kennel Club geschrapt omdat men meende dat hij was uitgestorven. Er waren echter nog enkele exemplaren in leven en in de jaren zestig werden de reconstructiewerkzaamheden op gang gebracht, wat tot gevolg had dat het ras in 1967 weer werd erkend. In vroegere tijden was de hond een klein, sterk spitshondenras, soms eenkleurig soms meerkleurig en de kleurschakeringen liepen uiteen van rood/bruin tot grijs en wit. Het hondje, in Finland ‘Pohjanpysykorva’ genaamd, was van essentieel belang in de gemeenschappen in Lapland die een vrij geisoleerd bestaan leiden. Primair is het een vogeljachthond maar word ook voor andere vormen van jacht gebruikt.


Sociale aanleg

Deze hond gaat goed om met andere honden. Vreemde bezoekers worden wel aangekondigd, maar daar blijft jet dan vervolgens bij. Ze zijn vriendelijk tegen iedereen. Reeds aanwezige huisdieren zullen zonder meer geaccepteerd worden en ook de combinatie met kinderen levert geen noemenswaardige problemen op, al zullen de honden niet alles van hen accepteren.


Karakter

Levendig, vrolijk, waaks.


Opvoeding

Vanwege het eigenwijze karakter van deze hond heeft zijn toekomstige baasje veel geduld, overtuigingskracht en inzicht in het karakter van de hond nodig om hem de basisbeginselen van de opvoeding bij te brengen.


Beweging

De Norrbottenspets is erg energiek en heeft veel beweging nodig. Ondanks zijn kleine formaat kan hij prima naast de fiets lopen, maar bouw deze activiteit langzaam op. Als ze eenmaal onaangelijnd rennen, worden ze Oost-Indisch doof voor je geroep - hun jachtinstinct is dan sterker dan de band met de baas. Woon je erg vrij, dan hoeft dit natuurlijk geen nekel probleem te zijn, maar in wat drukker bevolkte gebieden is een ongeluk niet uitgesloten, dus zorg er in dit geval voor dat de tuin goed omheind is. Norrbottenspetsen zijn in de regel gezonde en sterke honden.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Dicht en hard, met zachte, wollige ondervacht.


Verzorging

Deze hond heeft relatief weinig vachtverzorging nodig. Zo nu en dan borstelen, met name in de ruiperiode, is voldoende om de vacht in goede conditie te houden.


Bijzonderheden
sluit venster