rasinformatie van de Norwich Terrier


sluit venster

Norwich Terrier

Geschiedenis

Frank 'Roughrider' Jones fokte twee rassen, die later de Norfolk Terriėr en de Norwich Terriėr werden genoemd. Hij kruiste Staffordshire Terriėrs, Bedlington Terriėrs en andere kleine rode Terriėrs, en hieruit ontstond een prima werkhondje. De kleine hondjes jaagden alleen of in groep op knaagdieren of vossen. Jarenlang bestond er geen rasstandaard en de honden waren van allerlei groottes en kleuren. Deze dieren werden een tijdlang de 'Jones Terriėrs' genoemd; later nog de 'Cantab Terriėr' en de 'Trumpington Terriėr', tot het ras zijn definitieve benaming als 'Norfolk Terriėr' kreeg. Uiteindelijk werden de uiterlijke kenmerken steeds uniformer, hoewel twee verschillende oorvormen bleven bestaan, staand en gevouwen. De Norfolk heeft 'hangende' oren en de Norwich 'rechtopstaande'. In 1979 werden de honden apart erkend als twee verschillende rassen. De werkhondjes van weleer zijn nu gezelschaps- en showhond.


Sociale aanleg

Voor een Terriėr zijn deze hondjes relatief gemakkelijk in de omgang met andere honden, en ook met kinderen veroorzaken ze zelden problemen. Bezoek wordt eerst luidruchtig aangekondigd, maar daarna zal het ijs snel breken.


Karakter

Onvermoeibaar, energiek, vrolijk.


Opvoeding

De Norwich Terriėr is een relatief snelle leerling. Blijf wel altijd consequent, want het blijven terriėrs met een eigen wil.


Beweging

Deze hondjes passen zich aan de omstandigheden aan. Hun ware aard verloochent zich niet als ze de kans krijgen om te graven.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Vlakliggend, hard en draadachtig; op het hoofd kort en glad.


Verzorging

Borstel en kam de vacht regelmatig en pluk het teveel aan haar en het oude haar uit de vacht. Dit kan je zelf doen of aan een gediplomeerde trimsalon overlaten. Normaal gesproken is zo'n plukbeurt tweemaal per jaar nodig, afhankelijk van de vachtkwaliteit. Het teveel aan haar tussen de voetzolen moet worden weggeknipt.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 14 jaar.

sluit venster