rasinformatie van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever


sluit venster

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Geschiedenis

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever (kortweg de “Toller”) behoort tot de rasgroep van de Opjagende en Apporterende Vogelhonden en Waterhonden. Het ras dankt zijn naam enerzijds aan het schiereiland Nova Scotia (langs de Oostkust van Canada) en anderzijds aan de taak waarvoor het ras gefokt werd, het “tollen” wat “eend lokken” betekend. Het ras heeft een hele bijzondere manier van jagen die veel lijkt op de manier waarop vossen eenden lokken. De hond moet de eend binnen het bereik van de jager lokken. Daarnaast moet de Toller de geschoten eenden ook apporteren uit het (veelal ijskoude) water. De Toller is een plezierige hond met uitstekende werkeigenschappen die zeker niet verloren mogen gaan. De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is een goed gespierde, middelgrote krachtige en compacte hond, met matig tot zware botten.


Sociale aanleg

Nova Scotia Duck Tolling Retrievers kunnen fijne gezinshonden zijn mits zij een goede inprenting en socialisatie hebben gehad, eerst bij de fokker en daarna bij de nieuwe eigenaren.
Geen enkele hond wordt kindvriendelijk en sociaal geboren !
Bij onraad laat de Toller zijn stem horen, maar meestal laten ze het daarbij.


Karakter

Zeer intelligent, speels, volhardend, goed af te richten.


Opvoeding

Je kunt ze alles leren mits je er zelf consequent en geduldig bent.
Een harde hand is absoluut uit den boze, dan doet de Toller niets meer. Ze leren heel snel maar zullen niet alles maar klakkeloos doen, als een Toller denkt dat het op een andere manier sneller en makkelijker kan dan zal hij niet nalaten om dat te laten zien.


Beweging

Dit ras heeft veel beweging nodig maar belangrijker is misschien nog wel de geestelijke stimulans. Ze houden van apporteren en zwemmen en ook diverse hondensporten zijn zeer geschikt voor de Toller.
Let erop dat een pup/jonge hond eerst alle gelegenheid krijgt om uit te groeien alvorens je hem gaat belasten met sporten.


Trainingen/hondensporten

Met de juiste begeleiding kan de Toller in alle hondensporten goed meedraaien.


Beharing

Middelmatig lang, licht gegolfd, met een zachte, dichte ondervacht.


Verzorging

Middelmatig lang, licht gegolfd met een zachte dichte ondervacht.
De vacht vraagt niet veel vachtverzorging. Tijdens de verhaarperiode (minimaal 2x per jaar) regelmatig borstelen. Verder de dode haren bij de oren wegplukken en bij de pootjes wegknippen.


Bijzonderheden

Zeer intelligent, speels, volhardend en eigenwijs.
Een Toller is géén mini Golden Retriever. Het is het kleinste maar misschien wel felste familielid van de Retrievers.


sluit venster