rasinformatie van de Old English Sheepdog


sluit venster

Old English Sheepdog

Geschiedenis

Veel kinderen zijn dol op de Old English Sheepdog of de Bobtail, om zijn warrelige vacht en zijn lieve aard. Gelukkig zijn Old English Sheepdogs ook dol op kinderen en daardoor aantrekkelijke gezinshonden. Het ras is ontstaan in het westen van Engeland in het midden van de 18de eeuw, als een veedrijver en schaapshond. Als veedrijvershond was hij zeer actief en nauwkeurig. Later werd het ras verdrongen door de Border Collie , die kleiner en dus goedkoper was. Het is één van de oudste Herdershondenrassen van Engeland, waarvan de afkomst eigenlijk onduidelijk is. Wellicht ontstond hij in Engeland door kruising van de Briard en de Russische Ovcharka. Mogelijks is er ook inmenging van de Bearded Collie. De eerste rasvereniging werd in 1888 in Engeland opgericht en de standaard is in de loop van de tijd weinig veranderd. De koosnaam 'Bobtail', de officieuze rasnaam, is afgeleid van de ingekorte staart van de werkhond, die daardoor belastingvrij was. Deze honden passen zich in allerlei omgevingen goed aan. Ze zijn intelligent en maken graag lange wandelingen. De vacht moet iedere dag worden uitgekamd en geborsteld, en vergt dus veel aandacht en inzet van de eigenaar.


Sociale aanleg

De Bobtail gaat bijzinder goed om met andere huisdieren, honden en kinderen. Ook bezoekers zullen door hem vriendelijk bejegend worden.


Karakter

Schrander, moedig, evenwichtig, niet vechtlustig, goede bewaker en kindervriend.


Opvoeding

Deze hond moet met zachte, maar consequente hand opgevoed worden. Het zal het je graag naar je zin willen maken en zelden dominant gedrag vertonen, een eigenschap die hem ook geschikt maakt voor mensen die wat minder ervaren zijn in het opvoeden van honden. Omdat de vachtverzorging een zeer belangrijk onderdeel van de verzorging is, is het van belang de hond zo jong mogelijk te laten wennen aan een bostelbeurt. Zo voorkom je dat het borstelen later, wanneer de hond groter en sterker is, ontaard in een worstelpartij.


Beweging

Deze hond heeft redelijk wat lichaamsbeweging nodig, maar wanneer je eens een dag geen kans ziet een lang eind met de hond te gaan lopen, zal hij hier beslist niet vervelend over doen.


Trainingen/hondensporten

De meeste Bobtails zijn dol op balspelletjes en slaan dan ook geen slecht figuur in de verschillende takken van hondensport.


Beharing

Overvloedig en van een goede, harde structuur, niet glad, maar ruig en vrij van krul. De ondervacht vormt een waterdichte laag. Hoofd en schedel zijn goed bedekt met haar, de oren zijn matig behaard, de hals is goed behaard, de voorpoten zijn rondom goed


Verzorging

De vacht van de Bobtail heeft erg veel verzorging nodig: minimaal één keer in de week moet je de vacht grondig borstelen, en vergeet dan vooral niet die plaatsen waar zich gemakkelijk klitten kunnen vormen. In de ruiperiode is het heel goed mogelijk dat je tijdens het borstelen een hele of halve vuilniszak vol haar van de hond afhaalt. Houd de gehoorgang schoon en verwijder vuil en haar. De nagels moeten kort gehouden worden, dus knip ze regelmatig. Ook het teveel aan haar tussen de voetzolen moet weggehaald worden. Aangezien de hond overbouwd hoort te zijn (achterhand hoger dan de schouder), wordt dit voor tentoonstellingen geaccentueerd. Soms wordt er een geschoren Bobtail gesignaleerd, wat, hoe afkerig liefhebbers er ook van zijn, nog altijd beter is dan een hond met een slecht verzorgde en klittende vacht. Je kan je natuurlijk wel afvragen wat voor zin het heeft een langharige hond aan te schaffen om het vervolgens kaalgeschoren door het leven te laten gaan.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 12 jaar.

sluit venster