rasinformatie van de Oostenrijkse Kortharige Pinscher


sluit venster

Oostenrijkse Kortharige Pinscher

Geschiedenis

De Oostenrijkse Pinscher (of Osterreichischer Kurzhaariger Pinscher) behoort tot het Pinscher-ras en geniet blijkbaar enkel bekendheid in zijn geboorteland Oostenrijk. In zijn thuisland is deze werkende Terriër al vele jaren bekend. Reeds héél vroeg in de geschiedenis is de mens begonnen met een selectie die leidde tot het ontstaan van verschillende rassen. Zo had men ook in West- en Midden Europa een groep honden die speciaal geschikt waren voor het verdelgen van ratten en muizen, en tevens als waakhond hun mannetje stonden. Deze honden kwam men vooral tegen op boerderijen. Ze werden 'Pinschers' genoemd. Uit de oorspronkelijke Pinschers ontstonden nog twee andere rassen : de ruwharige Hollandse Smoushond en de kortharige Oostenrijkse Pinscher. De kortharige Oostenrijkse Pinscher staat van alle rassen nog het dichtste bij het oorspronkelijke Pinschertype. Ze zijn niet alle gladharig zoals de Dwergpinscher en de Duitse Pinscher, maar hebben een zwaardere vacht. De Oostenrijkse Pinscher is een nog onbedorven hondje, dat pas betrekkelijk kort geleden (in 1929) werd opgenomen tussen de kynologische erkende rassen, maar als landslag al betrekkelijk oud moet zijn. Het ras wordt echter steeds zeldzamer, ondanks de verwoede pogingen van een paar enthousiastelingen.


Sociale aanleg

Oostenrijkse Pinschers kunnen soms wat dominant zijn ten opzichte van andere honden. Met katten en andere huisdieren zijn er normaal gesproken geen problemen, maar natuurlijk geldt ook hier weer de voorwaarde dat de honden al op jonge leeftijd met deze dieren gesocialiseerd zijn. Tegenover vreemden kunnen ze wat afstandelijk en waakzaam zijn.


Karakter

Moedig, levendig, waakzaam.


Opvoeding

Je moet de Oostenrijkse Pinscher met een liefdevolle en eerlijke, maar wel enigszins strakke hand opvoeden.


Beweging

Deze Pinscher is van oudsher een boerenerfhond. De geschiktste woonomgeving zou dan ergens op het platteland zijn, ergens waar hij op zijn eigen terrein in zijn eigen bewegingsbehoefte kan voorzien. Beschik je niet over zo veel ruimte, neem de Oostenrijkse Pinscher dan regelmatig mee op langere wandelingen.


Trainingen/hondensporten

De honden zijn snelle leerlingen en dien het erg goed op een behendigheidscursus. Met de juiste baas zullen de honden ook goed presteren op gehoorzaamheidscursussen.


Beharing

Kort stokharig of kort.


Verzorging

De verzorging van de Oostenrijkse Pinscher stelt geen hoge eisen. Het is voldoende als je zo nu en dan de vacht borsteld om de losse haren te verwijderen, zo blijft de vacht in optimale conditie.


Bijzonderheden
sluit venster