rasinformatie van de Otterhound


sluit venster

Otterhound

Geschiedenis

De Otterhound hoort bij Engeland net als cricket en lawn tennis. Het is een oud Engels ras, dat evenals de andere Engelse Lopende Honden, afstamt van de Chien de Saint-Hubert. Hoe oud het ras precies is, is niet bekend. Waarschijnlijk werd vroeger Griffon bloed ingekruist en later ook nog de Harrier en de Bloedhond. De precieze afkomst is onduidelijk. De koning van Engeland Jan zonder Land (1199-1216) had een meute Otterhounds in gebruik. Deze hond is volledig aangepast aan het jagen in ijskoud water; hij heeft een olie-achtige, waterafstotende vacht. Zijn stoere lichaam en de zwemvliezen tussen de tenen zijn ideaal om mee te zwemmen. Omdat er tegenwoordig ook in Engeland niet meer op de otter mag worden gejaagd, hebben liefhebbers van de Otterhound een tentoonstellingsras gemaakt en beleeft dit oeroude ras een revival als huishond. Inmiddels heeft de hond zich redelijk aangepast aan het achtervolgen van wild. Otterhounds zijn over het algemeen minder geneigd om tijdens de jacht op hol te slaan, wat een Foxhound wel doet.


Sociale aanleg

Het ras heeft redelijk veel beweging nodig, waarbij je niet mag vergeten dat deze hond soms alles om zich heen kan vergeten als hij een wildspoor of een ander interessant luchtje ruikt. Laat jouw Otterhound dan ook alleen los op veilig terrein en onder toezicht, en zorg ervoor dat de tuin een stevige omheining heeft.


Karakter

Zelfstandig, schrander, trouw.


Opvoeding

De Otterhound is nu niet echt de gehoorzaamste hond die je je kan wensen, maar natuurlijk betekent dat niet dat je hem niet het een en ander kan bijbrengen. De beste resultaten worden bereikt wanneer je de hond met een zachte, maar uitermate consequente hand opvoedt. De liefhebbers van de Otterhound noemen dit 'opvoeden met een ijzeren buist in een fluwelen handschoen'. het ras heeft een zeer goede neus en is bij uitstek geschikt voor cleanboot en zweetwerk.


Beweging
Trainingen/hondensporten

Otterhounds kunnen zowel binnens- als buitenshuis (in een kennel) gehouden worden.


Beharing

Tamelijk lang en zeer ruig met goed hard haar en dichte, waterbestendige ondervacht.


Verzorging

De Otterhound wordt niet getrimd, hij moet er natuurlijk uitzien. Je mag de vacht daarom maar mondjesmaat borstelen. Controleer regelmatig of de gehoorgang schoon is.


Bijzonderheden
sluit venster