rasinformatie van de Parson Russell Terrier


sluit venster

Parson Russell Terrier

Geschiedenis

Bij de Jack Russell onderscheiden we twee varianten: de Jack Russell TerriŽr (kortbenig) en de Parson Russell TerriŽr (hoogbenig). Hun naam verwijst naar een beroemde fokker van FoxterriŽrachtige Terriers, dominee Jack Russell. Maar de Jack Russell zoals de meeste mensen hem kennen, is echt kortbenig. Hij is van nature een echte felle TerriŽr, die graag op het erf rondscharrelt en ongedierte verdelgt als hij de kans krijgt. Al eeuwenlang leven er in Groot-BrittanniŽ kortbenige TerriŽrs. Het zijn felle jachthondjes, maar ook als gezelschapshondje zijn ze zeer geschikt. Ze zijn geestig, intelligent, houden van bezigheden buitenshuis en passen zich gemakkelijk aan, zolang ze maar veel aandacht en beweging krijgen. Hun hoogbenige evenbeeld is jachtterriŽr voor de vossenjacht. Hij volgt de meute zelfstandig en verjaagt zo nodig de vos uit zijn hol. In de kynologie heeft hij de rasnaam 'Parson Russell TerriŽr' gekregen. De precieze ingrediŽnten van het dier zijn onbekend, maar de meeste bronnen verwijzen toch naar de Bull TerriŽr en de Pocket Beagle, naast alle andere TerriŽrs. Het type van nu is veel dunner en geraffineerder dan het oudere type. Het oudere type was meer gezet en stoppelig, en leek veel op een uit balans getrokken Bull TerriŽr. Vanaf 1996 werden kruisingen tussen de Parson Russell en de kortbenige Jack Russell verboden. Pas in 1999 werd dit ras (de kortbenige Jack Russell) door de internationale rashondenfederatie FCI officieel erkend.


Sociale aanleg

Over het algemeen zijn de honden van dit ras ongecompliceerde en sociale exemplaren. Ze gaan goed om met andere huisdieren en spelen en dollen graag met de kinderen. Een goed gesocialiseerde hond zal ook goed kunnen samenleven met de eigen huiskat, al kunnen ze de verleiding een wegvluchtende kat buiten na te jagen soms niet weerstaan - het blijven jachthonden! Al te dominante reuen kunnen wel eens wat overmoedig zijn in de buurt van grotere honden. Vreemde bezoekers worden altijd aangekondigd.


Karakter

Waaks, levendig.


Opvoeding

Deze honden kunnen erg snel leren, maar hebben wel eens de neiging wat eigenwijs te zijn. Laat je niet vermurwen door hun ondeugende uitstraling; ze weten zelf erg goed dat ze je hiermee op het verkeerde been kunnen zetten. Blijf altijd consequent.


Beweging

De Parson Russell heeft enorm veen energie en je moet er dan ook voor zorgen dat ze deze energie kwijt kunnen raken. Ze nemen absoluut geen genoegen met driemaal daags een blokje om. De Parson Russell moet elke dag kunnen rennen en dollen, en daarnaast graven ze ook nog graag. Ze voelen zich op een boerderij dan ook erg thuis, waar ze zich buitengewoon nuttig kunnen maken als verdelger van ongedierte.


Trainingen/hondensporten

Dit ras is erg geschikt voor sporten als behendigheid en fly-ball.


Beharing

Stug, gesloten en dicht, ruw of glad. Buik en onderzijde behaard. De huid moet dik en soepel zijn.


Verzorging

De Parson Russell is gemakkelijk te verzorgen. In de ruiperiode moet je elke dag met een rubberen borstel de losse haren uit de vacht verwijderen. De ruwharige soort moet zo nu en dan ook geplukt worden, waarbij de oude vacht met de hand uit de vacht wordt gehaald.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 15 jaar.

sluit venster