rasinformatie van de Pekingees


sluit venster

Pekingees

Geschiedenis

Honden staan tegenwoordig in de meeste landen hoog in aanzien, maar stel je voor dat je voor een hond moet buigen! De Pekingees (of Pekinees, Pikenees of Peking Palasthund) werd door de Chinezen ooit als bijna heilig beschouwd. Daarom moesten 'gewone' mensen voor 'de kleine Leeuwhond' buigen. Dit ras bestond al tijdens de Tang dynastie, in de 8ste eeuw, maar het tegenwoordige uiterlijk werd in Engeland bedacht. Het ras is gebaseerd op honden die in 1860 door Engelse militairen als oorlogsbuit uit het Chinese keizerlijk paleis werden meegenomen. Ze staan, vanwege hun ronde manen en dieprode vachten, ook wel bekend als 'zonnehonden'. In de jaren '30 is de Pekingees een lange tijd een 'modehond' geweest. Dit had onzorgvuldig fokken tot gevolg. Daardoor werd er niet voldoende op karakter gelet en kwam er nogal eens een humeurige, naar vreemden happende Pekingees voor. Na de oorlog hebben de serieuze fokkers zich tot doel gesteld een mooie Pekingees, met een mooi karakter te fokken. Daarin zijn ze wonderwel geslaagd. Pekingezen zijn trouw aan de eigen mensen, vrij actief, zeer intelligent en waaks.


Sociale aanleg

Over het algemeen heeft dit ras weinig problemen met het gezelschap van andere dieren, al hoewel een en ander wel afhangt van e mate waarin de hond is gesocialiseerd. Omdat de Pekingees niet graag in zijn rust gestoord wordt, is hij wat minder op zijn plaats in een gezin met jonge kinderen.


Karakter

Intelligent, waardig, moedig, levendig, eigenzinnig.


Opvoeding

Ook al laat een Pekingees zich de wet niet voorschrijven, je zal hem toch enkele basisprincipes bij moeten brengen als je later niet opgescheept wilt zitten met een humeurig diertje dat zijn eigen gang gaat. Spreek hem positief toe als hij iets goed doet en straf hem niet al te zwaar wanneer hij de fout in gaat, dan bereik je de beste resultaten. Een Pekingees die gestraft wordt, zal zich zwaar ontdaan en beledigd terugtrekken.


Beweging

Vanwege hun bouw stellen de meeste honden van dit ras lange wandelingen niet zo op prijs. Omdat hij niet zo veel behoefte aan beweging heeft, is de Pekingees een ideale stadshond en zeer geschikt voor mensen die niet zo sportief zijn ingesteld.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Lang, recht, hard; dikke ondervacht, overvloedige bevedering.


Verzorging

Dit ras vraagt om een intensieve vachtverzorging. leer het jong de vachtverzorging als iets leuks te zien, want zo voorkom je dat de borstel- en kambeurten later ontaarden in worstelpartijen. Vergeet vooral niet het haar in de oksels, op de buik en tussen de poten te verzorgen, omdat zich hier het snelst klitten vormen. Voor, tijdens en na de borstelbeurt kan je wat talkpoeder of droogshampoo in de vacht strooien. Verzorg ook de gezichtsplooien goed, want hier kunnen snel onstekingen ontstaan. Tussen de voetzooltjes knip je het overtollige haar weg.


Bijzonderheden

Wanneer je de vachtverzorging als een noodzakelijk kwaad ziet, kan je maar beter niet beginnen aan een bewerkelijk ras als dit.


sluit venster