rasinformatie van de Petit Basset Griffon Vendeen


sluit venster

Petit Basset Griffon Vendeen

Geschiedenis

Dit is een zeer oud Frans jachthondenras. Deze hond heet de Petit Basset Griffon Vendéen, omdat er ook een grotere versie bestaat, de Grand Basset. De Petit werd gefokt uit zijn grotere broers. Alle Bassets staan laag op de benen voor de jacht door kreupelhout. Zoals alle Griffons, zijn Griffons Vendéen ruwharig; ze zijn bekend om hun fijne neus. De Petit is een sterke, actieve hond, die makkelijk een dag lang jaagt. Hij heeft een welluidende stem. De moeilijke terreinomstandigheden van de Vendée stellen hoge eisen aan jachthonden. Ze zijn actief, bruisen van energie en zouden er het liefst de hele dag op uittrekken. Ze werken tamelijk zelfstandig en kunnen dus eigenzinnig zijn. De Bassets en Briquets werken bij voorkeur in kleine groepen; de jager volgt te voet. Deze hond geniet een grote belangstelling in Amerika en Engeland, waar actieve eigenaars dit ras promoten.


Sociale aanleg

Honden en andere huisdieren, maar ook kinderen en visite worden over het algemeen probleemloos geaccepteerd onder het motto 'hoe meer zielen hoe meer vreugd'.


Karakter

Eigenzinnig, zelfstandig. trouw, eenmanshond.


Opvoeding

Dit ras is wat eigenzinnig van aard, wat wil zeggen dat je niet de illusie mag koesteren er ooit een perfect luisterende hond van te maken. Toch kan je de hond met de juiste aanpak en veel geduld best het een en ander leren.


Beweging

Omdat deze Bassets redelijk veel beweging nodig hebben, moet je ze regelmatig meenemen op lange wandelingen. In hun land van herkomst worden ze voornamelijk als meutehond voor de jacht gehouden. De Petit Basset Griffon Vendéen wordt gebruikt voor de jacht op konijn. De honden passen zich in de regel erg goed aan als je ze als gezinshond wilt houden.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Hard, niet te lang, vlak aanliggend.


Verzorging

Je zal de vacht van deze hond regelmatig moeten kammen en borstelen. Houd de oren en vooral de gehoorgang schoon. Te lange nagels kunnen gevijld worden en het teveel aan haar tussen de voetzolen knip je weg, zodat daar geen klitten kunnen intstaan of tussen de voetzolen doornen en dergelijke kunnen blijven vastzitten. Ongeveer één keer per jaar kan je deze hond met de hand (laten) plukken om het dode en losse haar uit de vacht te verwijderen. Volgens de standaard behoort de Petit kleine oren en een korte staart te hebben. Voor tentoonstellingen worden oren en staart geaccentueerd door hier het teveel aan beharing weg te knippen.


Bijzonderheden
sluit venster