rasinformatie van de Petit Brabancon


sluit venster

Petit Brabancon

Geschiedenis

De Petit Brabancon is een van de drie varianten die in principe tot hetzelfde ras behoren. De Petit Brabancon is kortharig, de Griffon Bruxellois is ruigharig en de Griffon Belge is een Griffon Bruxellois met een andere kleuren. De rasbeschrijvingen voor de verschillende rassen zijn identiek, behalve als het gaat om vacht en kleur. De Griffon Bruxellois is de oorspronkelijke variant. Hij stamt af van een oeroude Belgische rattenvanger, Chien Barbu (baardige hond). In de schilderkunst werd deze reeds in de eerste helft van de vijftiende eeuw afgebeeld. In het begin van de negentiende eeuw wilde men kleinere honden en daarom werden de Affenpinscher, de Mops en de Engelse dwergspaniel ingekruist. Hierdoor werd het doel bereikt, maar op de koop toe kreeg men de korte neus, aanleg voor kortharigheid en de geronde vorm van het hoofd. De Griffons zijn vrolijk, plezierig, levendig en moedig. Ze zijn overal ter wereld gewaardeerde gezelschaps- en tentoonstellingshonden, doch op het vasteland van Europa weinig populair.


Sociale aanleg

Dit ras gaat goed om met kinderen, honden en katten omdat ze van nature erg sociaal zijn en gesteld zijn op gezelschap.


Karakter

Verstandig, levendig, aanhankelijk.


Opvoeding

De opvoeding zal in principe probleemloos verlopen omdat de Petit Brabanšon erg intelligent en leergierig is.


Beweging

Hoewel `de Petit brabanšon prima op een flat gehouden kan worden, vinden ze het heerlijk als je ze meeneemt naar de bossen en de heide. Doe dit dan ook regelmatig met de hond, ook al passen ze zich vrij gemakkelijk aan in een stadse omgeving.


Trainingen/hondensporten

Ze doen het goed in de verschillende takken van de hondensport.


Beharing

Kort.


Verzorging

De vachtverzorging van de Petit Brabanšon heeft weinig om handen. Borstel de hond regelmatig en gebruik in de ruiperioden een rubberen borstel om de dode haren te verwijderen. Kam de baard regelmatig om etensresten en dergelijke te verwijderen en klitten tegen te gaan. De haren in de ooghoeken moeten indien nodig weggehaald worden, anders kunnen ze tegen de oogbol prikken en irritaties veroorzaken.


Bijzonderheden
sluit venster