rasinformatie van de Pharaohond


sluit venster

Pharaohond

Geschiedenis

Ook honden kunnen blozen. De neus en oren van de Pharaohond (of Faraoh Hound, Kelb-tal Fenek) worden donkerrose als hij zich opwindt. Zijn expressieve gezicht met oosterse uitdrukking bevestigen de band met het oude Egypte. Het is misschien de oudste, maar zeker en vast de meest vereerde hond uit de geschiedenis. Zijn voorouders gaan terug tot zo'n 3000 jaar voor Christus. Veel van het type en zijn mogelijkheden van deze honden uit de oudheid wordt onthuld wanneer men de vroege schilderijen en hiŽrogliefen bekijkt. Hij lijkt weggelopen uit een afbeelding in een Egyptische graftombe. In werkelijkheid is het een ras dat is gefokt uit Windhonden die op Malta en de eilanden in de buurt leven, en die mogelijk verwant zijn aan prehistorische windhonden uit Noord-Afrika. Waarschijnlijk is de Faraohond nauw verwant met de Podenco Ibicenco en de Cirneco dell'Etna. De Faraohond is dus een zeer oorspronkelijke Windhond. Als huishond is hij alert, intelligent, vriendelijk, zelfs lief. Hij houdt van aandacht, kinderen en spelen, maar is ook graag op pad.


Sociale aanleg

De reuen van dit ras kunnen zich soms wat dominant gedragen ten opzichte van andere reuen. Met kinderen kunnen ze over het algemeen goed opschieten, terwijl vreemden wat gereserveerd worden bejegend. Katten en andere kleinere huisdieren zijn niet de geschiktste huisgenoten van een Pharaohond, omdat de hond deze dieren als een prooi ziet. Maar met een goede begeleiding kan je de hond ondanks zijn jachtinstinct best leren samen te leven met jouw huiskat, op voorwaarde dat je al heel vroeg met dit socialisatieproces begint.


Karakter

Vriendelijk, vrolijk, aanhankelijk.


Opvoeding

De opvoeding stelt je niet voor grote problemen. De toekomstige eigenaar moet veel inzicht in het karakter van de hond hebben en daarnaast moet hij consequent kunnen zijn.


Beweging

De Pharaohond heeft veel beweging nodig. Trek dagelijks minstens een uur uit om met de hond te gaan fietsen. Pharaohonden kunnen er wel eens vandoor gaan als ze wild ruiken of zien - het blijven nu eenmaal zelfstandige jachthonden. Wil je dit buiten voorkomen, zorg dan voor een degelijke, hoge omheining rond de tuin, want Pharaohonden kunnen erg hoog springen.


Trainingen/hondensporten

Cousing is een ideaal alternatief wanneer je niet met je hond kunt of wilt gaan jagen.


Beharing

Fijn, kort, glanzend.


Verzorging

De Pharaohond heeft weinig vachtverzorging nodig. Het enige wat je zo nu en dan moet doen, is het met een rubberen borstel verwijderen van de dode en losse haren.


Bijzonderheden

De Pharaohond wordt ook wel een halfwindhond genoemd omdat hij niet alleen op zicht, maar ook op neus en gehoor jaagt.


sluit venster