rasinformatie van de Picardische Herdershond


sluit venster

Picardische Herdershond

Geschiedenis

De Picardische herdershond komt, zoals de naam zegt, uit de landstreek Picardie in het noordwestelijk deel van Frankrijk. De nauwe verwantschap van het ras met de Beauceron en de Briard is duidelijk. Het is een schapenhoeder en bijzonder geschikt voor zijn werk. Bovendien is hij een zeer flinke waakhond. Het aantal exemplaren in het land van herkomst is niet bijzonder groot, in een aantal landen verspreidt het ras zich langzaam maar zeker. Het heeft een karakteristiek, ruig uiterlijk.


Sociale aanleg

De omgang met andere huisdieren levert over het algemeen geen problemen op, en dit geldt ook voor kinderen. De Picardische Herder wil boven alles veel aandacht van zijn baas, die hij liever niet deelt met andere honden.


Karakter

Fel, onvermoeibaar, aanhankelijk, lief voor kinderen.


Opvoeding

De Picardische Herder moet op jonge leeftijd goed gesocialiseerd worden, zodat hij evenwichtig kan opgroeien. Naat het schijnt is de opvoeding van deze karaktervolle hond geen eenvoudige opgave. Het ras kan eigenzinnig zijn en is soms onderhevig aan 'buien'. Schaf je zo'n hond aan, dan moet je deze buiten accepteren; probeer vooral niet zijn weerstand te breken, want hiermee doe je het karakter van de hond geweld aan. Deze herder is zeer gevoelig voor stemmingen en daarom is het van belang dat je enigszins doortastend te werk gaat. Vrolijk gegeven commando's en veel afwisseling geven in de regel het beste resultaat.


Beweging

De Picardische Herders hebben veel beweging nodig. Lopen naast de fiets, zwemmen en wandelen zijn prima manieren om hun energie in goede banen te leiden.


Trainingen/hondensporten

Wanneer jij en de hond er plezier aan beleven, kan je overwegen een cursus behendigheid, fly-ball of gehoorzaamheid met jouw hond te gaan volgen. Picardische Herders leveren geen continue prestaties en zijn daardoor niet zo geschikt voor de meer op competitie gerichte sporten.


Beharing

Hard, halflang, moet ruw aanvoelen, dichte ondervacht.


Verzorging

U moet de Picardische Herder regelmatig goed borstelen en kammen. De vacht mag onder geen beding getrimd worden.


Bijzonderheden
sluit venster