rasinformatie van de Podenco Ibicenco


sluit venster

Podenco Ibicenco

Geschiedenis

De Podenco Ibicenco (of Bizaner Hond, Ibizaner, Ca Eivissencs) is verwant aan de Noord-Afrikaanse Windhonden. Al in 3400 voor Christus werden vergelijkbare honden in Egyptische graven afgebeeld. Ook in het graf van Toetankhamon stond een beeld van deze hond, met een gouden halsband, en Cleopatra zou hem als huishond hebben gehouden. Honden van dit type waren in de Oudheid over het gehele Middellandse Zeegebied verspreid. Ze staan ook afgebeeld op Romeinse munten en trokken met Hannibal over de Alpen. FeniciŽrs zouden ze naar Ibiza en andere eilanden hebben gebracht. Ze worden tot de Windhonden gerekend. De kans is groot dat de Greyhound en de Saluki zijn voorouders zijn. Zijn iets steviger uiterlijk zou van de Egyptische Mastiff afstammen. In tegenstelling tot de Greyhound is de Ibizaner afkomstig van het eiland Mallorca en jaagt hij op zijn gezichtsvermogen en zijn neus. Typisch herkenningspunt voor deze hond zijn z'n grote, uitstaande staande oren. Vooral reuen willen wel eens een robbertje vechten om hun krachten meten. De Podenco Ibicenco bestaat in twee vachtvariŽteiten: kortharig en ruwharig. De benaming van de kortharige versie is Podenco Ibicenco Pelo Corto en de benaming van de ruwharige versie is Podengo Ibicenco Pelo de Alambre.


Sociale aanleg

Deze honden gaan erg goed om met kinderen, maar ten onzichte van vreemden zal de Podenco een wat afwachtende houding aannemen. Als hij echter in de gaten heeft dat de vreemde geen kwaad in de zin heeft, is het ijs al snel gebroken. Podenco-reuen kunnen soms wat dominant zijn tegenover andere reuen. Met je huiskat zullen ze geen probleem hebben, mits je de hond al op jonge leeftijd met deze dieren gesocialiseerd hebt.


Karakter

Opgewekt, intelligent, goedmoedig, nooit agressief.


Opvoeding

Deze hond leert graag en snel. De dieren zijn erg gevoelig voor de stem van hun baas en een vriendelijk verzoek zal dan ook meer effect hebben dan een nors commando.


Beweging

Ondanks het grote aanpassingsvermogen van dit ras - je kan de hond zelfs op een flat houden - heeft het toch erg veel beweging nodig. Je kan de hond naast de fiets laten lopen, maar niet voordat de hond volledig is uitgegroeid! Sommige Podenco's willen nog wel eens hun neus of oog achterna gaan als ze iets interessants ontdekken - het blijven tenslotte jachthonden. Voorkom dit door een goede en vooral hoge omheining rond je tuin te bouwen, want dit ras springt vanuit stand moeiteloos 2 meter hoog; ze schijnen zelfs over een omheining heen te kunnen klimmen.


Trainingen/hondensporten

Je kan de hond aan verschillende takken van de hondensport laten deelnemen, mits je de hond op een juiste manier hebt opgevoed en begeleid. De meeste Podenco's apporteren graag, en ook coursing is een geschikte sport voor dit ras.


Beharing

Hetzij kort en ruw of lang.


Verzorging

De kortharige Podenco kan zo nu en dan met een rubberen borstel geborsteld worden. De ruwharige variant hoeft niet geplukt te worden, ook hier volstaat zo nu en dan borstelen.


Bijzonderheden

Gezien zijn karakter hoort deze hond niet thuis in een kennel. De Podenco Ibicenco wordt ook wel een halfwindhond genoemd vanwege het feit dat hij niet alleen op zicht, maar ook op neus en gehoor jaagt.


sluit venster