rasinformatie van de Pointer


sluit venster

Pointer

Geschiedenis

Het jaar is 1798 en je loopt in een dichtbegroeid bos. Je zoekt naar een smakelijke maaltijd en je enige kameraad is je hond. Welk ras zou je naast je willen hebben? De Pointer zou geen slechte keuze zijn. Al in de 17de eeuw spoorden deze honden hazen op en wezen ze aan door een voorbeen op te tillen en met hun neus in de richting van het wild te wijzen. Pointers zijn waarschijnlijk ontstaan uit Spaanse en Portugese Staande Honden, met invloeden van de Foxhound, de Greyhound en de Bloedhond. Het ras was al bekend in Frankrijk en ItaliŽ voordat het in Engeland arriveerde. Het ras was toen ook al verfijnd tot een lichtere en elegantere hond dan zijn voorouder, de Spaanse Pointer. Pointers zijn groot, gespierd, snel en moedig en hebben een korte, glad aanliggende vacht. Een onbedwingbaar verlangen om te jagen gecombineerd met een exceptionele neus, goede afmetingen en snelheid maken van hem een betrouwbare jachthond.


Sociale aanleg

Honden van dit ras gaan goed om met andere huisdieren. Met kinderen stellen ze zich in de regel lief en geduldig op en tegenover zowel bekende als onbekende mensen gedragen ze zich vriendelijk. Ook de omgang met katten en andere huisdieren zal probleemloos verlopen, mits je de hond al vroeg aan deze dieren laat wennen.


Karakter

Intelligent, levendig, aanhankelijk, zacht.


Opvoeding

De Pointer is een redelijk snelle leerling aangezien de hond intelligent genoeg is om snel te begrijpen wat je bedoelt.


Beweging

Omdat Pointers in eerste instantie jachthonden zijn, worden ze dan ook meestal door jagers gehouden. Ze hebben veel beweging nodig. Overweeg daarom met dit ras te gaan jagen. Zie je hier echt geen mogelijkheid toe, dan is het noodzakelijk dat de hond minstens anderhalf uur per dag de gelegenheid krijgt zich uit te leven.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Fijn, kort, hard.


Verzorging

De verzorging van deze hond is erg eenvoudig. Het enige wat je moet doen, is in de ruiperiode met een rubberen borstel alle dode en losse haren uit de vacht halen.


Bijzonderheden
sluit venster