rasinformatie van de Porcelaine


sluit venster

Porcelaine

Geschiedenis

De Porcelaine, waarvan wordt aangenomen dat hij de oudste Franse Speurhond is, behoort tot de rassengroep van de Lopende of Drijvende Honden. Hij stamt af van de uitgestorven Montiamboeuf en van een paar kleinere Zwitserse Laufhunds. Na de Franse Revolutie moest het ras opnieuw worden opgebouwd, maar hij heeft zich nu weer gevestigd. Deze hond is gespecialiseerd in de jacht op reeŽn en hazen. Het is een mooie hond om zien. Hij is net zo verfijnd en elegant als fijn 'porselein'. Met zijn scherpe neus en zijn krachtige stem is hij een goede jager, die goed past in een meute.


Sociale aanleg

De honden gaan in een meute een prooi (groot wild) zoeken en deze achtervolgen terwijl ze luidkeels aan de ajger(s) laten weten waar het wild zich bevindt. Dergelijke honden hebben een diep geworteld jachtinstinct en een zeer goede neus. Het spreekt voor zich dat deze meutehonden erg goed met soortgenoten om kunnen gaan, maar ook tegen kinderen zijn ze vriendelijk, al kunnen ze wat onstuimig zijn in de omgang. Doordat ze zelfstandig jagen in een groep, zonder commando's van een eigenaar, zijn ze in sterke mate onafhankelijk van karakter, erg sociaal en zeer moedig. Deze honden komen buiten Frankrijk niet veel voor.


Karakter

Vriendelijk, levendig, aanhankelijk.


Opvoeding
Beweging
Trainingen/hondensporten
Beharing

Kort, fijn, dicht en glanzend.


Verzorging
Bijzonderheden

Vanwege hun zeer zelfstandige karakter en hun luide stem (die ze graag laten horen), zijn deze honden in de regel minder geschikt als huishond dan bijvoorbeeld de Laagbenige of de Franse Staande Brakken.


sluit venster