rasinformatie van de Portugese Waterhond


sluit venster

Portugese Waterhond

Geschiedenis

Zoals zijn rasnaam al aangeeft, helpt de Portugese Waterhond (of de Cao de Agua) al eeuwen de vissers bij hun werk, zoals het binnenhalen van netten, het oppikken van over boord gevallen gereedschap, het dienst doen als misthoorn en het overbrengen van berichten naar andere schepen van de vloot. Sommige deskundigen beweren dat ze vissen in de netten drijven. In het land van oorsprong wordt deze hond dan ook soms de Portugese Vissershond genoemd. Over hun eerdere geschiedenis is weinig bekend: ze kwamen met de Moren uit Afrika of met de West-Goten uit Oost-Europa. Door veranderingen en schaalvergroting in de visserij verdween hij bijna. Maar liefhebbers, waaronder Dr. Vasco Bensuade, wisten hem van de ondergang te redden. Zijn uiterlijk en type suggereren dezelfde afstamming als de Ierse Waterspaniel en andere Europese waterhonden. Hij heeft een waterafstotende, niet verharende vacht. Het is een gezond ras dat redelijk oud wordt (gemiddeld zo'n 14 jaar). Deze energieke gezelschapshond is gek op water.


Sociale aanleg

Het gezelschap van honden en andere huisdieren accepteerd deze hond probleemloos en voor kinderen zijn ze de vriendelijkheid zelve.


Karakter

Gehoorzaam, temperamentvol, energiek, eenmanshond, sterke eigen wil.


Opvoeding

Als je enig inzicht in het karakter van de hond hebt, is de opvoeding niet moeilijk. Deze hond, die graag hard werkt, is intelligent en snel van begrip. De hond is gevoelig voor de intonatie van jouw stem. Wissel de oefeningen regelmatig af met spelen en houd er rekening mee dat deze hond uiterst intelligent is en een loopje met je zal nemen wanneer je denkt de opvoeding wel even tussen de bedrijven door te doen. Blijf altijd consequent.


Beweging

De Portugese Waterhond is, zijn naam zegt het al, dol op zwemmen. Je doet hem dan ook geen groter plezier dan hem stukken of ballen uit het water te laten apporteren.


Trainingen/hondensporten

Daarnaast is dit ras ook geschikt voor behendigheid en vele andere takken van de hondensport.


Beharing

"Wavy coat": (langhaar) Los, lang, golvend en zacht met glans. "Curly coat": (krul) Korter met compacte krul en dik ingeplant. Mate van krul varieert van sterk tot slap en de vacht is minder glanzend. Krul en langhaar kan door elkaar in een nest vo


Verzorging

In de regel wordt de vacht van de 'wavy coat' op het achterlijf en op de snuit kort geschoren, maar bij de 'curly coat' gaat men (met name in Amerika) steeds vaker over op een 'working retriever clip', waarbij alleen de staart kort wordt geschoren. Kam en borstel de vacht regelmatig.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 14 jaar.

sluit venster