rasinformatie van de Puli


sluit venster

Puli

Geschiedenis

De Puli is waarschijnlijk uit Azië meegekomen naar Hongarije met de Magyaren. Het is één van de bekendste Hongaarse Herdershonden. Hoewel de Puli al duizend jaar vee heeft gehoed voor Hongaarse herders, wordt hij nu meestal als waakhond of gezelschapshond gehouden. Vroeger renden ze met de schapen mee en sprongen zelfs op hun rug. Dat levendige, energieke temperament zijn ze nog niet kwijt. Van welke rassen de Puli afstamt is niet echt duidelijk; misschien heeft hij wel iets van de Tibetaanse Terriër, die ondanks zijn naam ook een authentieke Herdershond is. Hij kan echter ook best een minder grote Komondor zijn. De unieke vacht is zijn handelsmerk. Alle Puli's hebben een effen vacht; meestal dofzwart, maar grijs of wit bestaat ook. De donkere en uit vilten bestaande vacht zorgt voor bescherming tegen alle weersomstandigheden en tegen vijanden. Het zijn aanhankelijke, vrolijke gezelschapshonden, die het fijn vinden om te rennen en te spelen.


Sociale aanleg

Puli's gaan in de regel goed om met soortgenoten en andere huisdieren, en normaal gesproken kunnen ze het prima vinden met kinderen. De Puli heeft de neiging om zich in het gezin aan één ersoon in het bijzonder te hechten.


Karakter

Intelligent, waakzaam, opgewekt, aanhankelijk.


Opvoeding

Dit ras moet zeer consequent worden opgevoed, met name in het eerste levensjaar. Puli's houden niet van saaie oefeningen, ze houden van een beetje uitdaging. Houd de oefeningen daarom afwisselend en laat de hond de oefeningen afwisselen met wat spelen. Puli's leren over het algemeen redelijk vlot.


Beweging

Een Puli is in zijn element als hij lekker kan ravotten en spelen, en vanwege zijn typische vacht is dat schitterend om te zien.


Trainingen/hondensporten

Wanneer je het leuk vindt, kan je met jouw Puli naar een behendigheids- of fly-ball-cursus gaan. In deze takken van de hondensport zal dit ras absoluut geen slecht figuur slaan.


Beharing

Grove dekharen en fijne wolharen; bij de juiste verhouding van de beide haarsoorten heeft de gewenste vervilting plaats.


Verzorging

De Puli heeft zijn volledige vacht, die zo typerend is voor het ras, pas na ongeveer drie jaar. De zachte ondervacht valt niet uit, maar vervilt met de hardere langere dekharen. Als dat nodig is, moeten de vervilte stukken vacht met de hand 'gescheurd' worden, zodat er koorden kunnen ontstaan. Het voordeel van deze vacht is dat de Puli zelden haar verliest, een nadeel daarentegen is dat er vuil en takjes in kunnen blijven hangen. Je kan de Puli het beste in de zomer een wasbeurt geven, omdat het een aantal dagen duurt voordat zijn vacht weer droog is.


Bijzonderheden
sluit venster