rasinformatie van de Pumi


sluit venster

Pumi

Geschiedenis

De Pumi, een andere Hongaarse herdershond, ontstaan in de 12de-13de eeuw en die waarschijnlijk is gefokt uit de Puli en Duitse en Franse Herdershonden. Het is een aanbiddelijke, op een 'Gremlin' lijkende kleine hond van het Terriër-type. Sinds 1801 wordt dit ras als Pumi erkend. Het is een zeer moedige hond met een fijne neus. Hij werd voor zowat alles gebruikt: het drijven van vee, maar ook als waakhond en rattenvanger. Deze kleine hond was inderdaad geschikt voor het drijven van grote dieren, door middel van zijn heftig karakter.


Sociale aanleg

De Pumi kan wat eenkennig zijn en zich wantrouwend opstellen ten opzichte van vreemden. Er zijn rassen die beter geschikt zijn voor een gezin met kinderen, maar een welopgevoede Pumi zal met kinderen geen problemen geven, op voorwaarde dat ze de hond niet plagen.


Karakter

Rusteloos, levendig, agressief, keffer, goede waakhond.


Opvoeding

Pumi's zijn niet moeilijk op te voeden. Dit ras is intelligent om snel te begrijpen wat je bedoelt. Wanneer je in een drukbevolkte wijk woont, is het verstandig de hond te leren dat hij na een paar keer blaffen stil moet zijn.


Beweging

Een Pumi is als het ware gemaakt voor het buitenleven. Dit ras komt het beste tot zijn recht op een boerderij. Hier zal de hond uit zichzelf allerlei uiteenlopende taken op zicht nemen, zoals het bewaken van erf en het bijeenhouden van het vee. Dit wil echter niet zeggen dat je in een woonwijk geen Pumi kunt houden, maar in dat geval moet je wel vervangende 'arbeid' voor hem vinden.


Trainingen/hondensporten

Pumi's kunnen prima prestaties neerzetten in sporten als fly-ball en behendigheid.


Beharing

Ruw, middelmatig lang in bosjes van het lichaam afstaand, zonder neiging tot vervilten.


Verzorging

De Pumi heeft relatief weinig vachtverzorging nodig. Bostel de vacht ongeveer één keer in de week goed door en haal het teveel aan haar uit de gehoorgang weg. Voor tentoonstellingen wordt de Pumi getoiletteerd.


Bijzonderheden

Pumi's zijn zeldzaam in onze contreien, waar vanwege de hoge bevolkingsdichtheid nog maar weinig plaats is voor een ondernemende, deels zelfstandig werkende vrijbuiter als de Pumi.


sluit venster