rasinformatie van de Pyreneese Berghond


sluit venster

Pyreneese Berghond

Geschiedenis

Waarschijnlijk migreerden de voorlopers van de Pyreneese Berghond (of Chien des Pyrénées, Great Pyreneen) vanuit Midden-Azië naar Europa. Fossielen zouden erop duiden dat het ras al ongeveer 4000 jaar, sedert de Bronstijd, in de Pyreneën leeft. Met de Mastin Espanol en de Mastino Napoletano is hij een afstammeling van de oeroude Tibet Dog. Ze zijn groot en ontwikkelden zich in de bergen van Zuidwest Europa als intelligente, moedige en sterke viervoeters. Met hun alerte zintuigen en weersbestendige vacht waren ze uitstekend in staat om de kudden te beschermen tegen roofdieren. In de 17de eeuw werden ze door de Franse adel ontdekt en ze hebben zelfs het koninklijk blazoen van Frankrijk gesierd.


Sociale aanleg

Ten opzichte van weerbare soortgenoten kan de Pyreneese Berghond zich wel eens dominant opstellen, maar kleinere honden laten ze in de regel links liggen. Over het algemeen gaat dit ras goed om met kinderen, vreemden daarentegen worden gewantrouwd en de hond beschermt uw gezin en uw huis en haard tegen ongewenste indringers. De omgang met katten en andere huisdieren zorgt doorgaans niet voor problemen.


Karakter

Niet vechtlustig, werklustig, intelligent, lief voor kinderen.


Opvoeding

Al op jonge leeftijd moet je dit ras het een en ander bijbrengen omdat ze als ze eenmaal volwassen zijn te sterk en te onafhankelijk zijn geworden. Pyreneese Berghonden hebben een evenwichtige baas nodig die condequent, maar ook liefdevol kan zijn.


Beweging

De Pyreneese Berghond heeft redelijk veel beweging nodig. Neem hem regelmatig mee op langere wandelingen en laat hem tijdens zo'n wandeling zo nu en dan onaangelijnd rennen en spoelen. Dit ras hoort eigenlijk thuis bij mensen die voldoende ruimte hebben - zowel binnens- als buitenshuis -, maar het past zich ook aan aan een kleinere woning, mits de hond voldoende beweging krijt. Zoals voor elk groot en snelgroeiend ras geldt ook hier dat je de hond niet te veel mag vermoeiwen in zijn groeifase.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Vol, vrij lang en zacht.


Verzorging

Deze hond heeft relatief veel vachtverzorging nodig. Het is beslist noodzakelijk de hond één of twee keer per dag grondig te borstelen en te kammen om de losse haren uit de vacht te halen. Vooral in de ruiperioden is dit erg belangrijk.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 10 jaar.

sluit venster