rasinformatie van de Pyreneese Herdershond met kortharig hoofd


sluit venster

Pyreneese Herdershond met kortharig hoofd

Geschiedenis

Andere benamingen : de Berger des Pyrenees, Petit Berger. De PyreneeŽn zijn sinds de oudheid al goed bevolkt geweest met fantastische honden. De Berger des Pyrenees als herdershond en de Pyrenese Berghond als kuddebewaker. Dit is een onhoudbaar duo dat hun taken met een ongekende hoeveelheid talent kan vervullen. Snelheid en beweeglijkheid zijn de kwaliteiten die men bij het fokken van de Petit Berger nastreeft, evenals de mogelijkheid om het meest gruwelijke weer te kunnen weerstaan, ook al wordt het eten niet altijd op tijd gereserveerd. Het ras is het resultaat van isolatie, die door het terrein en de omstandigheden die heersen in de PyreneeŽn werd gecreŽerd. De Pyrenese Herdershond komt voor in de gehele PyreneeŽn. Het ras wordt daar gebruikt als helper van de herder en de boeren. Op het land helpt dit ras de boer bij van alles. Waarschijnlijk is dit ras voortgekomen uit kruisingen tussen plaatselijke honden en Briards en Beaucerons, die na hun werk bij het hoeden in de PyreneeŽn waren achtergebleven. Het lichaam werd door het harde werken in de bergen gevormd tot de huidige verschijningsvorm. Dit is een herder met een vrij zware vacht. Hij is van een goed formaat en heeft voor zijn grootte een behoorlijk gespierd frame, dat gyroscoop-achtig gebouwd is. Hij heeft een laag zwaartepunt en staat stevig op zijn benen, in harmonie met zijn taak. De Pyrenese Herdershond komt in een aantal vormen voor. Het verschil zit hem in de lengte van de vacht en de kleur.


Sociale aanleg

Pyreneese Herdershonden gaan goed om met het gezin, inclusief de kinderen. Ook wat de omgang met andere huisdieren betreft worden er geen problemen verwacht, mits de honden al op jonge leeftijd goede ervaringen hebben opgedaan met deze dieren. ten opzichte van vreemden nemen ze een afwachtende houding aan.


Karakter

Gespannen, waakzaam, wantrouwend, zeer levendig en schrander.


Opvoeding

Dit ras heeft een consequente, strikte en eerlijke opvoeding nodig die zeker niet hard hoeft te zijn. Hij werkt graag en kan en wil van alles leren. Een Pyreneese Herdershond die veroordeeld wordt tot zijn mand binnenshuis en driemaal daags een blokje om, wordt buitengewoon lastig.


Beweging

Het is aan te bevelen om minimaal ťťn uur per dag met de hond bezig te zijn, dus ga ermee sporten, wandelen of spelen.


Trainingen/hondensporten

De honden blijken uitermate geschikt te zijn om opgeleid te worden tot reddingshond, maar ook in sporten als fly-ball en behendigheid blinken ze uit.


Beharing

Halflang en op het hoofd en de voorkant van de benen kort.


Verzorging

De vacht van de Pyreneese Herdershond heeft weinig verzorging nodig. Het uiterlijk hoort oorspronkelijk en rustiek te zijn, en de vacht is van een dusdanige structuur dat een kwartiertje borstelen en kammen per week voldoende is.


Bijzonderheden
sluit venster