rasinformatie van de Rhodesian Ridgeback


sluit venster

Rhodesian Ridgeback

Geschiedenis

De Rhodesian Ridgeback komt niet uit Zimbabwe (RhodesiŽ), alhoewel hij daar de nationale hond is, maar uit Zuid-Afrika. De rasstandaard is in 1922 opgesteld door Dr. Francis Barnes in Bulawayo, Rhodesia. Het ras is pas in 1925 erkend door de nationale Kennel Unie van Zuid-Afrika. Hij heeft ook een Afrikaanse naam, Pronkrug (of Afrikaanse Leeuwhond). Uit oorspronkelijke inheemse jachthonden (zoals de Hottentot Jachthond, die nu is uitgestorven) en honden van de 16de eeuwse Europese immigranten, zoals Mastiffs, Bloedhonden en TerriŽrs ontstond bij selectie op kracht, moed en hittetolerantie, een lopende hond die zelfs voor leeuwen geen blokje om gaat. De naam 'Leeuwhond' is dan ook ontstaan door de bekwaamheid van de hond om leeuwen lastig te vallen door ze te blijven bestoken met strategische aanvallen, zodat ze naar het geweer van de jager worden gelokt. Een strook haar op de rug groeit tegendraads (ridge) in de roodgouden vacht, en vormt een opmerkelijk patroon. Als huishond heeft hij veel ruimte en veel beweging nodig. Dan toont hij ook zijn rustige, vriendelijke aard.


Sociale aanleg

Als je deze hond al op jeugdige leeftijd kennis laat maken met katten en andere huisdieren, voorkom je later veel problemen. Rhodesian Ridgebacks zijn in de regel lief voor kinderen, maar alleen op voorwaarde dat zij de hond niet pesten of hem het leven op een andere manier zuur maken. Ook de omgang met soortgenoten verloopt in de regel probleemloos. De meeste Ridgebacks zijn ten opzichte van onbekenden wat terughoudend.


Karakter

Vriendelijk, waaks, energiek, aanhankelijk.


Opvoeding

Op een evenwichtige en zeer condequente opvoeding reageert deze hond het beste. Ridgebacks zijn intelligent en leren vrij vlot, maar ze zijn ook erg sterk en soms wat eigenzinnig. De toekomstige eigenaar moet dan ook redelijk stevig in zijn schoenen staan.


Beweging

Deze hond is van oudsher een jager en zijn uithoudingsvermogen is dan ook groot. Het is in dit opzicht dus ook niet vreemd dat dit ras veel beweging nodig heeft. Laat hem naast de fiets lopen of maak regelmatig lange wandelingen met hem.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Kort, dicht, fijn en glanzend, met midden over de rug de 'pronk', dat is het in tegengestelde richting groeien van een streep haar op de rug, rond beginnend en breed uitlopend.


Verzorging

De vachtverzorging van de Rhodesian Ridgeback heeft weinig om handen. Borstel de hond regelmatig en gebruik in de ruiperioden een rubberen borstel om de dode haten te verwijderen.


Bijzonderheden
sluit venster