rasinformatie van de Riesenschnauzer


sluit venster

Riesenschnauzer

Geschiedenis

Zoals zo veel rassen is de Riesenschnauzer (of MŁncher Hond) ontstaan in Duitsland. De Riesenschnauzer dankt zijn naam aan het woord "riese" wat reuze betekent. Veehandelaren in Beieren bewonderden Schnauzers, maar hadden een grotere hond nodig om hun vee naar de markten te drijven. Dus werden de Schotse Herdershond, de Bouvier des Flandres en de Duitse Dog ingekruist. Toen het vee later niet meer te voet naar markten werd vervoerd, werden deze honden gebruikt als waakhond in slagersbedrijven en brouwerijen, waar hij als rattenverdelger dienst deed. Rond het begin van de 20ste eeuw werden ze afgericht als politiehond; daar zijn ze nog steeds erg geschikt voor. In 1925 werd het ras in Duitsland als werkras geregistreerd. De Riesenschnauzer, die gespierd en robuust is, is een moedige en krachtige hond. Zijn lichaam is gebouwd op macht en lenigheid. Zijn gedrongen en krachtige frame heeft een ongedwongen vrije en drijvende gang. Heden ten dage is de vroegere veedrijver en rattenverdelger een trouwe en waakse gezelschapshond.


Sociale aanleg

De Riesenschnauzer zorgt in het algemeen voor weinig problemen in zijn omgang met honden en andere huisdieren. Voorwaarde is echter wel dat de hond al op jonge leeftijd goed gesocialiseerd moet zijn. Schnauzers zijn doorgaans dan ook wat eenkennig, al is dat wel afhankelijk van de opvoeding en socialisatie.


Karakter

Rustig, trouw, onverschrokken verdediger, eenmanshond.


Opvoeding

Deze karaktervolle hond moet je met beleid grootbrengen. Een consequente en eerlijke opvoeding met veel afwisseling zal hem zeker aanspreken.


Beweging

Dit ras heeft redelijk veel beweging nodig. Geef jouw Riesenschnauzers voldoende beweging buitenshuis, dan zullen ze in huis erg rustig zijn.


Trainingen/hondensporten

Als je er rekening mee houdt dat een Schnauzer er soms eigen indeeŽn op na houdt en niet alle bevelen zonder meer slaafs op zal volgen, kan je de hond heel goed verschillende takken van de hondensport laten beoefenen, bijvoorbeeld africhting.


Beharing

Draadharig, met baard en stekelige wenkbrauwen.


Verzorging

Ongeveer twee keer per jaar moet de vacht van deze hond geplukt worden. Controleer regelmatig of er niet te veel haar in de gehoorgang groeit en pluk indien nodig jet teveel weg. Ook het teveel aan haar tussen de voetzolen moet je verwijderen. Kam de baard, snor en wenkbrauwen zeer regelmatig door om klitten te voorkomen.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 14 jaar.

sluit venster