rasinformatie van de Saarlooswolfhond


sluit venster

Saarlooswolfhond

Geschiedenis

De Louisiana Catahoula is niet het enige ras waarin wolven zijn gekruist. De Saarloos Wolfhond, een Nederlands ras gefokt door Leendert Saarloos, is, in de jaren dertig en veertig van de 20ste eeuw, ontstaan uit kruisingen tussen Duitse Herdershonden en wolven. Saarloos wilde een super Herdershond fokken : wolven zouden de Duitse Herdershond 'nog beter' maken. Hij wou een ras dat resistent was tegen allerlei ziektes en dat qua karakter in staat zou moeten zijn om taken zoals politiewerk te verrichten. De honden die uit de kruising werden geboren, beantwoordden echter niet aan de verwachtingen. Wolven vermijden liever de mensen en de honden met wolvenbloed gingen liever een blokje om, dan een blinde te geleiden of een pakwerker in zijn broek te bijten. De fokproducten van Saarloos trokken wel de aandacht. Na veel werk ontstond er uiteindelijk een opvallende gezelschapshond. De Saarloos Wolfhond lijkt ook sterk op een wolf, maar veel van zijn kenmerkende trekken ( niet in het minst zijn temperament ) worden verzacht door zijn band met de Duitse Herdershond. Het ras werd pas in 1975, zes jaar na de dood van Leendert Saarloos, door de Kynologische Raad in Nederland erkend. De Saarloos is een middelgrote hond met een stevig onderstel. Hij bezit een uitstekende kracht en beweeglijkheid. Doordat dit ras verschillende karaktereigenschappen in zich combineert, is dit niet zomaar een hond voor iedereen.


Sociale aanleg

De Saarloos Wolfhond is een uitert sociale hond en hij zal normaal gesproken in de omgang met andere honden en kinderen dan ook geen problemen geven. Wanneer je het dier zo jong mogelijk went aan andere dieren en situaties, zal de Wolfhond zich voorbeeldig gedragen. Ten opzichte van vreemde personen, maar ook in onbekende situaties kunnen ze wat terughoudend zijn.


Karakter

Oplettend, voorzichtig, aanhankelijk, gereserveerd tegenover vreemden, zelfstandig.


Opvoeding

Een vroege socialisatie (voor de tiende week) is nodig om de hond evenwichtig te laten op groeien. Laat hem op een positieve manier kennismaken met allerlei situaties, mensen en dieren. De Saarloos leert gemakkelijk commando's, maar toch kunt u van dit ras geen absolute gehoorzaamheid verwachten.


Beweging

De Saarloos Wolfhond heeft een gemiddelde behoefte aan beweging. Wanneer je eens een dag niet zo veel tijd hebt om met de hond een lange wandelijk te maken, zal de Saarloos zich moeiteloos aanpassen.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Stokharig met zeer dichte, wollige ondervacht.


Verzorging

De vacht van de Saarloos is gemakkelijk te verzorgen. Voor het kammen kan je het beste een zogenaamd herdersharkje gebruiken. Kam de hond regelmatig en houd de gehoorgang goed schoon.


Bijzonderheden

Saarloos Wolfhonden zijn gezonde honden. Voor een hond met een dergelijke afmeting kan hij erg oud worden. Buiten Nederland komt men dit ras niet veel tegen. De Saarloos Wolfhond, een ras dat nog niet zo heel lang bestaat, werd gefokt uit Duitse Herders en wolven. De Tsjechische Wolfhond is een afzonderlijk ras, dat op dezelfde manier ontstond ans de Saarloos. Beide honden zijn qua karakter redelijk vergelijkbaar, al wordt er van de Tsjechische gezegd dat hij wat harder en zelfstandiger is.


Gemiddelde leeftijd: 12 jaar.

sluit venster