rasinformatie van de Schipperke


sluit venster

Schipperke

Geschiedenis

Dit kordate Belgische hondje moet als ras al oud zijn. Hoe oud precies, is niet bekend, maar na al die jaren wordt er nog steeds 'zuiver' met hem gefokt. Rond het jaar 1700 was het voornamelijk in het bezit van Brusselse schoenmakers. Het was duidelijk een hondje van de arbeiders- en middenklasse. Men gelooft dat hij deelnam aan de eerste hondenshow in de wereld, die in het jaar 1690 in Brussel doorging. Ook troffen we deze hondjes vaak aan op binnenschepen, maar daar komt hun naam niet van. Oorspronkelijk was de benaming 'Scheperke', wat betekent 'herdershondje'. Schipperkes hadden groot talent als gezelschapshondje, maar ze werkten ook voor de kost, want het waren goede rattenvangers. In de 19de eeuw waren ze zelfs favoriet bij wedstrijden in het rattenvangen. Deze hond kan ook effectief konijnen en mollen vangen. Koningin Marie Henriėtte adopteerde het Schipperke als zuiver gezelschapshondje. De Belgische hondenliefhebbers zijn altijd trots geweest op dit fiere viervoetertje.


Sociale aanleg

Dit ras zal zijn terrein, of dit nu een flat of een erf is, bewaken tegen zowel twee- als viervoetige indringers. Is er vreemd bezoek, dan neemt het Schipperke een wat afwachtende houding aan. De kat des huizes wordt zonder meer geaccepteerd. Met kinderen kunnen Schipperkes over het algemeen goed opschieten.


Karakter

Waaks, blafferig, trouw, levendig, onvriendelijk voor vreemden.


Opvoeding

Schipperkes zijn waakzaam en blaffen als ze onraad ruiken. Wanneer je in een drukbevolkte woonwijk woont, is het raadzaam je hond te leren dat hij na een paar keer blaffen stil moet zijn. Over het algemeen zijn Schipperkes gemakkelijk op te voeden; ze zijn inteliigent en leergierig.


Beweging

Het Schipperke is een brok puur dynamiet. Om zich gelukkig te voelen, heeft hij het nodig veel te kunnen spelen en rennen. Naast de normale dagelijkse wandelingen kan je hem in de tuin of in een park onaangelijnd laten rennen.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Tamelijk kort, hard, afstaand en langer rondom de hals en aan de achterkant van de achterbenen; kort op het hoofd.


Verzorging

Het Schipperke heeft weinig verzorging nodig. Zo nu en dan borstelen is voldoende om de vacht in optimale conditie te houden.


Bijzonderheden
sluit venster