rasinformatie van de Sealyham Terrier


sluit venster

Sealyham Terrier

Geschiedenis

De Sealyham Terriėr is de creatie van captain John Edwardes, die in 1850 op zijn landgoed Sealyham in Wales honden begon te kruisen. Niemand weet welke rassen hij heeft gekruist, maar in 1903 werd de Sealyham Terriėr officieel als ras erkend. Waarschijnlijk is de Sealy een mengeling van de Bull Terriėr, de West Highland White Terriėr en de Dandie Dinmont Terriėr. Hij vocht met succes tegen dassen, otters en vossen, maar werd al snel gezelschaps- en showhond. De Sealyham heeft een uniek uiterlijk. Hij is perfect in balans en lang. Zijn hoofd is lang en breed, zonder grof te zijn. Sealyham Terriėrs hebben spontane, vrolijke persoonlijkheden en zijn tevens waaks. Het is een aantrekkelijk hondje, dat echter bijterig en koppig kan worden wanneer hij niet van pup af aan wordt opgevoed.


Sociale aanleg

De Sealyham Terriėr kan redelijk goed met andere honden opschieten. Voor een goede omgang met katten en andere huisdieren geldt dat de Sealyham Terriėr al in zijn vroege jeugd met deze dieren kennis moet maken. Als de hond als pup zijnde positieve indrukken heeft opgedaan met kinderen, zal hij eenmaal volwaaen goed met ze kunnen opschieten. Op visite zal hij vriendelijk of afwachtend reageren, en ook dit is weer afhankelijk van zijn socialisatie.


Karakter

Lief, trouw, intelligent, vrolijk.


Opvoeding

De Sealyham Terriėr is over het algemeen een intelligente en leergierige hond, maar hij kan zo nu en dan proberen jouw gezag te ondermijnen. Een correctie af en toe kan dan ook op zijn plaats zijn. Blijf te allen tijde consequent.


Beweging

Dit ras heeft een gemiddelde behoefte aan beweging en past zich in de regel aan de omstandigheden aan. Dat neemt niet weg dat elke Sealyham graag uit zijn mand komt voor een fikse boswandeling. De honden vinden het vaak heerlijk om in de grond te wroeten - houd hier dus rekening mee als je een keurig aangelegde tuin hebt. De meeste Sealyhams gaan graag met je mee voor een ritje in de auto.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Lang, hard en draadachtig.


Verzorging

Kam de vacht regelmatig goed door en breng de hond ongeveer twee keer per jaar naar een trimsalon. Bij weinig voorkomende rassen als de Sealyham is het noodzakelijk een trimsalon te vinden die op een vakkundige manier de vacht kan trimmen.


Bijzonderheden
sluit venster