rasinformatie van de Shetland Sheepdog


sluit venster

Shetland Sheepdog

Geschiedenis

De Shetland Sheepdog is tegenwoordig populair als gezelschapshond. Oorspronkelijk is hij een talentvolle herdershond, die eeuwenlang zijn sporen op dit gebied heeft verdiend. De 'Sheltie' stamt waarschijnlijk af van grotere Collies zoals de langharige Schotse Herdershond. Het kleine formaat is een aanpassing aan de sobere omstandigheden op de Shetland Eilanden ( waar ook de Shetland pony's vandaan komen ) , waar hij werd gefokt. Op Shetland noemt men hen de Toonie Dogs ( "toon" = boerderij ). Het ras kan al even oud zijn als de Collies zelf en is waarschijnlijk met handelaars, walvisvaarders of nieuwe bewoners naar de eilanden gekomen. De Shetland Sheepdog komt al voor op een afbeelding uit 827. Omdat de Shetland Eilanden zo ge´soleerd zijn, was het ras tot het begin van de 20ste eeuw vrijwel onbekend. Rond 1900 kregen de Britten belangstelling voor het ras en vermengden zij het ras met dwerghonden ( onder andere Dwergspaniels en Dwergkezen ). Door deze acties was het ras echter niet meer uniform qua uiterlijk en moest men opnieuw starten met selectie en fok. In 1909 tenslotte werd het ras erkend en werden rasverenigingen opgericht. Sinds die tijd hebben Shelties meegedaan aan allerlei veld-, herdershonden- en gehoorzaamheidswedstrijden, waarin ze veel succes hadden. De rasstandaard beschrijft de Shetland Sheepdog als een kleine Schotse Herdershond, met een schofthoogte van 37 cm en een lichaam dat een zeer symmetrisch geheel vormt. Deze honden zijn rustig en trouw en maken graag lange wandelingen.


Sociale aanleg

Shelties zijn uiterst sociale honden die in de regel erg goed omgaan met soortgenoten en katten, maar ook met (klein)vee. Als kinderen de hond in zijn waarde laten, veroorzaken Shelties zelden problemen. Ten opzichte van vreemde mensen nemen de honden van een afwachtende houding aan.


Karakter

Intelligent, waakzaam, zacht, aanhankelijk, geen allemansvriend.


Opvoeding

Deze hond is niet moeilijk op te voeden. De Sheltie leert graag en vindt het heerlijk om bezig te zijn.,


Beweging

Eigenlijk past een Sheltie zich aan alle omstandigheden aan, maar je doet het intelligente en werklustige karakter geweld aan als je hier 'niets' mee doet. De Sheltie leert graag, vindt werken prettig en is graag buiten.


Trainingen/hondensporten

Ze doen het bijzonder goed in de verschillende takken van de hondensport. Het is aan te bevelen de hond naast een gehoorzaamheidscursus ook een behendigheidscursus te laten volgen. U zult merken dat de hond hier een groot plezier mee gedaan wordt.


Beharing

Lang, hard en recht met korte, dichte en zachte ondervacht.


Verzorging

De verzorging van de Sheltie stelt niet veel eisen, maar een regelmatige borstel- en kambeurt is toch wel noodzakelijk, met name in de ruiperioden. Klitten vormen zich met name achter de oren, bij de broek en in de oksels. Vergeet deze plaatsen niet tijdens het borstelen.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 15 jaar.

sluit venster