rasinformatie van de Siberische Husky


sluit venster

Siberische Husky

Geschiedenis

Het overleven van de nomadenvolkeren in het poolgebied hing vaak af van de kwaliteit van hun honden. Tijdens de goudkoorts in Alaska werden allerlei sleehondenwedstrijden gehouden en was de hond van de Chukchi, een volk uit het stroomgebied van de rivier de Kolyma in SiberiŽ, een echte winner. Iedereen wilde Siberische Husky's hebben. Zo ontstond dit Amerikaanse ras. De Siberische Husky wordt ook wel de Pool Husky genoemd. In Alaska wordt nog steeds met Husky's gewerkt, maar ook overal ter wereld waar sneeuw ligt, wordt met deze honden geraced. Als gezelschapshond zijn ze vriendelijk, maar ze hebben enorm veel bewegingsdwang. Voor deze honden is er niets leuker dan er op uit te trekken.


Sociale aanleg

Siberische Husky's gaan over het algemeen goed om met soortgenoten, maar de omgang met andere huisdieren moet je goed begeleiden. Over het algemeen zijn katten en knaagdieren niet de geschiktste huisgenoten voor deze hond, maar gelukkig vormen kinderen geen nekel probleem. Husky's kunnen in de regel maar moeilijk alleen zijn en er wordt dan ook aangeraden meerdere Husky's samen te houden.


Karakter

Meegaand, aanhankelijk, lief, gereserveerd, intelligent.


Opvoeding

De meeste Husky's passen in principe niet zo goed in de rol van doorsnee gezinshond, al zou een sportief ingesteld gezin nog wel tot de mogelijkheden behoren. De Siberische Husky is een sledehond in hart en nieren. Wanneer je je Husky iets wilt leren, zal je doortastend en consequent te werk moeten gaan; daarnaast moet je erg veel geduld en inzicht in het poolhondenkarakter hebben. Een Husky gehoorzaamt alleen maar wanner hij zelf het nut van een commando inziet. Overweeg je een Siberische Husky aan te schaffen, dan is het verstandig eerst contact op te nemen met een specialist op het gebied van poolhonden en/of de rasvereniging.


Beweging

De honden van dit ras hebben veel beweging nodig, en aan deze eis doen ze geen enkele consessie! Wanneer je niet in staat bent of geen zin hebt om je Husky een paar keer per week voor de slee te spannen, zal je een alternatief moeten bedenken, bijvoorbeeld het lopen naast de fiets. Trek voor deze activiteit dagelijks minimaal een uur uit. Eenzame, opgesloten Husky's die veel te weinig beweging krijgen, zullen huil- en sloopgedrag gaan vertonen, wat de hond absoluut niet aangerekend mag worden, maar eerder de eigenaar, die een verkeerde raskeuze heeft gemaakt. Laat een Husky aangelijnd uit en omhein je tuin, anders is het niet ondenkbaar dat hij de benen neemt.


Trainingen/hondensporten

Wanneer je jezelf wilt verdiepen in de sledehondensport en hier fanatiek mee aan de slag wilt, kan je geen betere keuze maken dan de Husky. Dit ras wordt wereldwijd geroemd om zijn snelheid.


Beharing

Middelmatig lang, zacht en dik met dichte, zachte ondervacht die niet te kort is.


Verzorging

Zo nu en dan kammen en borstelen, met name in de ruiperioden, is voldoende. De vacht van de Husky blijft oer het algemeen mooier wanneer de hond in een (ruime) buitenkennel wordt gehouden.


Bijzonderheden

Siberische Husky's hebben het over het algemeen prima naar hun zin met een of meerdere soortgenoten in een buitenkennel. De dikke vacht beschermt ze tegen regen en kou. Bescherm de hond wel tegen al te hoge temperaturen en ga in de zomer daarom liever niet trainen met de hond.


Gemiddelde leeftijd: 14 jaar.

sluit venster