rasinformatie van de Skye Terrier


sluit venster

Skye Terrier

Geschiedenis

Er is een exotisch verhaal over Maltezers die schipbreuk leden in de buurt van het eiland Skye bij Schotland, gekend onder de naam The Misty Isle. Deze langharige honden zouden zich hebben vermengd met kleine plaatselijke aardhonden, die werden gehouden voor de jacht op vossen, dassen en ongedierte; een variant van de Highland TerriŽr. Hieruit ontstond de Skye TerriŽr. Dat de Skye TerriŽr een oud ras is, betwijfelt niemand. Hij is al meer dan 400 jaar erkend. Hij werd waarschijnlijk niet enkel op de Skye eilanden gehouden. Deze TerriŽrs waren de favorieten van de aristocratie en werden niet gevonden bij 'het gewone volk'. Beschermd door hun lange vacht (die pas na drie jaar volgroeid is) en moedige persoonlijkheden, vochten deze honden vroeger met grotere dieren. Al gauw werden ze zuiver gezelschapshond voor de plaatselijke bevolking, maar toch blijft het een meedogenloze vechter als hij wordt uitgedaagd. De Skye van nu ziet er heel anders uit dan zijn voorvaderen: die van de 19de eeuw had veel minder bevedering op de oren, een kleiner hoofd en woog zo'n 6,5 kg. Het zijn honden die tegenover onbekenden nogal gereserveerd zijn.


Sociale aanleg

De meeste honden van dit ras gaan goed om met soortgenoten en andere huisdieren, alhoewel dit natuurlijk wel weer afhankelijk is van de manier waarop de hond is gesocialiseerd. Ook met kinderen kunnen ze goed opschieten, al zullen ze plagerijen niet erg op prijs stellen. Sommige reuen zijn wat dominant ten opzichte van andere reuen.


Karakter

Eenmanshond, wantrouwend tegenover vreemden, trouw, schrander.


Opvoeding

De opvoeding moet met enig respect gebeuren, wat betekent dat je altijd eerlijk en consequent moet zijn, maar de hond daarnaast ook op de vrijheid voor eigen initiatief moet geven.


Beweging

Geef de Skye TerriŽr veel beweging. Hij gaat graag mee naar het bos of de hei om je (aangelijnd) te vergezellen op langere wandelingen. Heb je eens een dag geen zin om te wandelen of komt het gewoon niet zo goed uit, dan zal de Skye TerriŽr zich aanpassen aan de situatie en niet vervelend doen.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Lang, hard en recht, de ondervacht kort, dicht, zacht en wollig.


Verzorging

De Skye TerriŽr heeft relatief maar weinig vachtverzorging nodig, al doet de vachtstructuur misschien anders denken. Eťnmaal per week een goede borstelbeurt is voldoende om de vacht in goede conditie te houden. De vacht moet middenop de rug in een scheiding vallen. Verwijder losse haren en vuil uit de gehoorgang en het is ook raadzaam het teveel aan beharing tussen de voetzolen weg te knippen.


Bijzonderheden

Skye TerriŽrs kunnen erg oud worden. Er is ook een variŽteit met hangende oren, maar deze is zeer zeldzaam.


Gemiddelde leeftijd: 15 jaar.

sluit venster