rasinformatie van de Sloughi


sluit venster

Sloughi

Geschiedenis

Deze Arabische ster maakte zijn Europees debuut in 1890, toen het ras onder het toeziend oog van de artiest August Legras in Nederland binnenkwam. De Sloughi (of Arabische Greyhound, Slougui, Marrokaanse Windhond) maakte zo'n indruk dat hij nooit meer uit de harten en huizen van de Europese hondenliefhebbers is weg geweest. Ondertussen heeft hij zijn gratie en schoonheid over de ganse wereld verspreid. De Sloughi is een oud Arabisch ras, dat zich bewees in de jacht op hazen en gazellen, waarbij hij hoofdzakelijk op zicht jaagt. De Arabieren geloven dat de hond een wilde gazelle kan doden wanneer hij twee jaar oud is, en een wild varken wanneer hij drie jaar is. Deze hond wordt beschouwd als de meest onvervalste nakomeling van de Egyptische Windhonden uit de oudheid. Hij onderscheidt zich van de andere windhondenrassen door o.a. de vorm van zijn schedel. De Sloughi valt onder de groep van de Windhonden, waarin we o.a. ook de Saluki, de Afhaanse Windhond, de Barzoi en de Greyhound terugvinden.


Sociale aanleg

Sloughi's moeten al op jonge leeftijd met allerlei uiteenlopende situaties en met allerlei verschillende mensen en dieren in contact worden gebracht. met een goede begeleiding is het niet onmogelijk de Sloughi met een of meerdere huiskatten te laten samenleven.


Karakter

Aanhankelijk voor de baas, onverschillig voor vreemden, rustig, goede bewaker.


Opvoeding

Deze onafhankelijke hond is niet gemakkelijk op te voeden, maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is hem het een en ander bij te brengen. Een baas die voldoende inzicht heeft in zijn karakter, en daarnaast erg veel geduld kan opbrengen, kan de Sloughi veel leren, waarna een band van wederzijds respect ontstaat.


Beweging

Het ras heeft vreselijk veel behoefte aan beweging. In sommige landen, waaronder Nederland, mogen zichtjagende honden niet onaangelijnd lopen en is de renbaan de enige plaats waar deze honden hun energie kwijt kunnen. Het uithoudingsvermogen van de Sloughi is voortreffelijk.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Zeer kort en fijn.


Verzorging

Veel verzorging vraagt de vacht van de Sloughi niet. Zo nu en dan borstelen voldoet. Houd de nagels kort en de oren schoon en kijk af en toe het gebit na op aanslag.


Bijzonderheden
sluit venster