rasinformatie van de Soft Coated Wheaten Terrier


sluit venster

Soft Coated Wheaten Terrier

Geschiedenis

De Soft Coated Wheaten Terriėr bestaat in het land van oorsprong (Ierland) al langer dan tweehonderd jaar. Het is niet helemaal duidelijk hoe het ras precies tot stand is gekomen, maar men gaat ervan uit dat het de oudste is van de inheemse Ierse Terriėrs. Misschien stamt hij af van de oude Black and Tan Terriėr, de Ierse Terriėr en de Kerry Blue Terriėr. Volgens een legende zouden de voorvaderen van de Wheaten echter honden zijn, die bij het zinken van de Spaanse Armada ( vloot ) voor de kust van Ierland, zich al zwemmend konden redden en op die manier in Ierland verzeild raakten. Deze intelligente honden waren in Ierland de honden van de arme boeren en dus manusjes-van-alles op de Ierse boerderijen. Men selecteerde op kracht en gezondheid, want de Wheaten moest het vaak harde en ruige werk aankunnen. Ze maakten korte metten met ongedierte zoals ratten, maar jaagden ook op dassen. Ook konden ze veedrijven en de boerderij bewaken. Hun lange vacht beschermt hen tegen slecht weer. De rasnaam verwijst naar de kleur van de vacht, die lijkt op rijpe tarwe. Qua vacht zijn ze eigenlijk een eigenaardigheid in de familie van de Terriėrs. Pas in 1937 werd het ras officieel erkend en kreeg het de naam Soft Coated Wheaten Terriėr. In 1994 is aan deze naam "Irish" toegevoegd. De (Irish) Soft Coated Wheatens zijn spontaan, vrolijk en energiek. Ze hebben vrij veel beweging nodig.


Sociale aanleg

Irish Soft Coated Wheaten Terriėrs zijn over het algemeen lief voor kinderen en ook met andere honden kunnen ze redelijk goed overweg. Als je de honden al op jonge leeftijd socialiseert, zullen ze ook met katten in de regel voor weinig problemen zorgen.


Karakter

Energiek, kameraadschappelijk, sportief, waakzaam.


Opvoeding

Zoals voor alle andere honden geldt, zal ook een Wheaten goed het verschil moeten leren tussen wat wel en niet mag. Omdat ze vrij intelligent zijn, zullen ze over het algemeen al snel begrijpen wat er van ze verwacht wordt. Deze honden hebben een eerlijk karakter en moeten overeenkomstig behandeld worden.


Beweging

Wheatens zijn actieve honden die in huis erg rustig kunnen zijn, mits ze buitenshuis maar voldoende kans krijgen hun energie kwijt te raken.


Trainingen/hondensporten

De honden zijn uitermate geschikt voor verschillende takken van de hondensport, zoals behendigheid en fly-ball. Zorg voor een afwisselende training die de honden als een uitdaging zien, want met al te gezapige oefeningen verliezen ze al snel hun enthousiasme.


Beharing

Overvloedig, zacht en zijdeachtig gegolfd of grof gekruld.


Verzorging

Deze Terriėr wordt over het algemeen in model geknipt, waarbij het garnituur, het haar op de poten en de vacht onderaan de hals, borst en buik wat langer wordt gelaten. In voor- en najaar heeft de hond geen ruiperiode, maar zo nu en dan moet je wel de losse haren uit de vacht kammen. Een goed verzorgd exemplaar verliest in huis erg weinig haar.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 14 jaar.

sluit venster