rasinformatie van de Spaanse Waterhond


sluit venster

Spaanse Waterhond

Geschiedenis

De Perro de Agua Espagnol (of Turkse Hond, Spaanse Waterhond) is een ras dat men in onze contreien niet veel tegenkomt. Deze hond werd gebruikt als herder, jager en als hulp voor de vissers. De dieren komen al van oudsher voor op het Iberisch schiereiland. Je vindt dit ras het meest terug in AndalusiŽ, waar het gebruikt wordt als hoeder en waar het al lang bekend staat als 'Turkse Hond'. Zijn eigenschappen, in het bijzonder zijn vacht, maakt het voor het dier zelf gemakkelijk om zich aan te passen aan allerlei omstandigheden. De Perro de Agua is een atletisch en actieve hond met een uitstekend ontwikkelde reukzin en gehoor. Dit ras houdt enorm van zwemmen en wordt dan ook niet voor niets de 'Spaanse Waterhond' genoemd.


Sociale aanleg

In de regel gaan deze honden goed om met soortgenoten, en dat geldt ook voor kinderen en andere huisdieren. Met katten moet je ze al vroeg vertrouwd maken, dan zal ook het gezelschap van deze dieren niet voor problemen zorgen. Bij onraad zal de Spaanse Waterhond aanslaan, maar verwaacht verder niet te veel actie.


Karakter

Trouw, gehoorzaam,vrolijk, goede werker, evenwichtig, moedig en zeer verstandig. Zeer leergierig dankzij een buitengewoon bevattingsvermogen. Past zich aan elke voorwaarde en situatie aan.


Opvoeding

Honden van dit ras leren relatief snel nieuwe commando's. De opvoeding hoeft dan ook geen onoverkomelijk probleem te zijn.


Beweging

De Perro de Agua Espanol (Spaanse Waterhond) heeft redelijk veel behoefte aan beweging. Ze zwemmen graag en houden van apporteren.


Trainingen/hondensporten

Ze presteren meestal goed op gehoorzaamheidswedstrijden en bij fly-ball.


Beharing

Altijd gekruld, wollige textuur. Gegolfd oor. Gekruld indien kort, lang kan grote koorden vormen. Kortgeknipte snuit en voeten toegelaten, zolang het maar geen esthetisch doel heeft. Geschoren dieren toegelaten bij schoonheidskeuringen (min 3cm)


Verzorging

Deze hond heeft weinig vachtverzorging nodig. Anders dan bij de Puli of Komondor, die een gelijksoortige vervilte vacht hebben, vormen de draden van deze vacht zich als vanzelf. Het is toegestaan de draden kort te knippen.


Bijzonderheden
sluit venster