rasinformatie van de Spinone Italiano


sluit venster

Spinone Italiano

Geschiedenis

De Spinone Italiano (of Italiaanse Spinone, Italiaanse Ruwharige Pointer) behoort tot een groep van zeer oorspronkelijke staande jachthonden, waartoe ook de Bracco Italiano en de Spaanse en Portugese Staande Jachthonden behoren. Er is één verschil, de Spinone is ruwharig. Daarom wordt hij ook wel in verband gebracht met de Duitse Staande Hond, Draadhaar en Duitse Staande Hond, Korthaar en Noord-Italiaanse en Franse Griffons. Hij komt oorspronkelijk uit Bresse, een Franse streek, en vond van daar uit zijn weg naar Piedmont in Italië. Hij lijkt overigens sterk op de Griffon Korthals. De Spinone is een specialist in het aanwijzen van wild. Hij maakt geen gebruik van het grondspoor, maar van de 'verwaaiing', de geur van het wild die door de lucht zweeft. In Italië werd het ras vooral gebruikt voor de jacht in moerasrijk en bosrijk gebied. Als alle continentale jachthonden is ook hij een veelzijdig werker.


Sociale aanleg

Dit ras gaat erg goed om met soortgenoten en andere huisdieren, maar ook voor kinderen zijn het uitstekende maatjes. Ongewenst of gewenst bezoek wordt door de Spinone onder het mom van 'hoe meer zielen, hoe meer vreugd' getrakteerd op een warm onthaal.


Karakter

Betrouwbaar, aanhankelijk, gewillig.


Opvoeding

Verwcht van deze hond geen wonderen op het gebied van gehoorzaamhein, het is namelijk een wat eigenzinnig ras. Desondanks zijn ze van nature zeer zachtaardig en aanhankelijk genoeg om het je naar de zin te maken, maar stel je verwachtingen niet te hoog. Houd er rekening mee dat de Sinone nog wel eens zijn neus achterna gaat als hij een interessant luchtje oppikt. Zorg voor een goede omheining rond de tuin en laat de hond nooit zonder toezicht onaangelijnd rondlopen.


Beweging

De Spinone heeft veel beweging nodig. Het is in eerste instantie een jachthond die veel ruimte nodig heeft en hij past dan ook niet in een drukke woonwijk of op een flat. Zwemmen vindt hij heerlijk en je doet hem een groot plezier als je hem (wanneer hij eenmaal is uitgegroeid) naast de fiets laat lopen. Overweeg eens met deze hond te gaan jagen.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Hard, dicht, warrelig, 4 - 6 cm lang.


Verzorging

Kan de Spinone zo nu en dan met een grove kam. De hond trimmen is echter ten strengste verboden. Kijk de gehoorgang regelmatig na op vuil en knip teveel aan beharing tussen de voetzolen weg.


Bijzonderheden
sluit venster