rasinformatie van de Stabijhoun


sluit venster

Stabijhoun

Geschiedenis

De Stabyhoun behoort tot de rassengroep van de Continentale Staande Honden van het Spanieltype. Hij stamt uit de provincie Friesland in Nederland en is waarschijnlijk een nakomeling van de grotere Nederlandse jachthond, de Drentse Patrijshond, die gekruist werd met andere Franse en Duitse Spaniels. Net als de Wetterhoun en die Drentse Patrijshond komt ook de Friese 'Staby' uit de Friese Woudstreek. In Nederland zelf is het ras meestal groter dan de aangegeven standaard. Deze honden werden gebruikt voor trekwerk en voor de jacht op haar- en veerwild. De Friese Staby jaagt echter graag op mollen en hazen. De Nederlandse rassen werden vaak door schrijvers en schilders in hun werk opgenomen en hieruit blijkt dat de Hollandse honden vele eeuwen lang zuiver zijn gefokt. Het ras bestaat waarschijnlijk al sinds 1800 en werd in 1942 door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied erkend. De Stabyhoun is een goed gebalanceerde en goede bevederde middelgrote hond. Het is een veelzijdige hond die tegenwoordig als gezelschapshond wordt gehouden. Buiten Nederland komt men het ras nauwelijks tegen.


Sociale aanleg

Honden van dit ras kunnen over het algemeen uitzonderlijk goed opschieten met soortgenoten, andere huisdieren en kinderen. Bij onraad zal de hond luidkeels zijn stem laten horen.


Karakter

Aanhankelijk, schrander, gehoorzaam, rustig, waaks.


Opvoeding

Deze intelligente hond doet graag iets voor zijn baas, maar kan soms ook wat eigenzinnig zijn. Tijdens de opvoeding, die zeer consequent moet zijn, moet je er rekening mee houden dat de hond sterk reageert op jouw stem.


Beweging

Stabyhouns zijn van oorsprong jachthonden en hebben veel beweging nodig. Elke Stabyhoun loopt warm voor lange wandelingen in de natuur, waarbij je de hond zo nu en dan de gelegenheid geeft onaangelijnd te rennen en te spelen. Apporteren en zwemmen zijn geleifde bezigheden van dit ras, en wanneer de hond voldoende beweging krijgt, is hij in huis redelik rustig.


Trainingen/hondensporten

Het is verstandig een puppy- en/of gehoorzaamheidscursus met de hond te volgen.


Beharing

Lang en sluik, goede bevedering, hoofd kort behaard.


Verzorging

De Stabyhoun heeft niet veel vachtverzorging nodig. Borstel en kam regelmatig de plaatsen waar klitten kunnen ontstaan, zoals de borst, de staart en tussen de poten. Knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg.


Bijzonderheden
sluit venster