rasinformatie van de StaffordShire Bull Terrier


sluit venster

StaffordShire Bull Terrier

Geschiedenis

Hoewel Staffordshire Bull Terriėrs tegenwoordig de liefste gezelschapshonden kunnen zijn, werden ze oorspronkelijk gefokt voor de vechtsport. Veel Engelsen waren in het begin van de 19de eeuw dol op 'bull baiting', waarbij honden moesten vechten met vastgebonden stieren. Alleen behendige, snelle en erg moedige honden overleefden deze ( tussen haakjes ) sport. Ook was deze Bull actief bij een andere geliefde 'sport' van de Engelse werkende klasse: de wedstrijden in het vangen en vernietigen van ratten. Vooral kruisingen tussen Bulldogs en Terriėrs bleken fel en handig genoeg. Toen deze 'vechtsporten' in 1835 gelukkig werden verboden, werd de Staffordshire Bull Terriėr een gewaardeerde gezelschaps- en showhond. Zorgvuldige fokkerij heeft het temperament gestroomlijnd, hoewel 'Staffs' nog steeds hun mannetje kunnen staan! Deze hond is kleiner dan zijn dichtste familielid, de Amerikaanse Staffordshire Terriėr. Het is een nette, geraffineerde, gladharige hond met een enorm spierengestel en daarnaast nog een grote portie kracht en zelfvertrouwen.


Sociale aanleg

Met kinderen gaan de honden van dit ras in de regel erg goed om - deze honden kunnen wel een stootje hebben. Als de StaffordShire Bull Terriėr goed gesocialiseerd is met katten en andere huisdieren, zal de omgang met deze dieren later geen problemen geven. De meeste StaffordShires (met name de reuen) zullen als ze eenmaal volwassen zijn geen prijs meer stellen op het gezelschap van andere honden en dat ook laten merken.


Karakter

Onbedwingbaar moedig, vasthoudend, intelligent, aanhankelijk, vooral met kinderen.


Opvoeding

De StaffordShire leert relatief snel, maar kan soms wat eigenwijs zijn. Leer hem al vroeg met 'touwtrek'spelletjes dat hij los moet laten als je het genoeg vindt. Blijf in alle gevallen consequent, maar wel liefdevol. Socialiseer de hond al op jonge leeftijd met andere huisdieren.


Beweging

Wanneer deze hond voldoende beweging krijgt, is hij in huis erg rustig. StaffordShires zijn in de regel dol op ravotten en balspelletjes, en apporteren graag.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Glad, kort en goed aangesloten op de huid.


Verzorging

De StaffordShire Bull Terriėr heeft weinig vachtverzorging nodig. Zo nu en dan borstelen met een rubberen borstel om de dode en losse haren uit de vacht te verwijderen is toereikend om de vacht in optimale conditie te houden.


Bijzonderheden

De StaffordShire Bull Terriėr is een geschikte hond voor mensen die niet de ruimte hebben een grote hond te houden, maar wel graag een 'grote' hond willen bezitten.


Gemiddelde leeftijd: 15 jaar.

sluit venster