rasinformatie van de Suomenlapinkoira


sluit venster

Suomenlapinkoira

Geschiedenis

De Suomenlapinkoira (of Finse Lappenhond, Finse Lapphund werd gefokt als jachthond op rendieren. Toen de rendieren als boerderijdieren gehouden werden veranderde zijn taak tot drijver en hoeder. De Lapinkoira mag niet verward worden met de Lapinporokoira, de Laplandse Herdershond. De ontwikkeling van dit ras gaat terug naar de honden van de Lappen. Deze Europeanen leefden in het gebied Lapland dat Zweden, Finland en gedeelten van Noord Rusland en Noorwegen omvatte. Tegenwoordig wordt het ras nog als veedrijver en huishond gebruikt. Waarschijnlijk stamt deze hond uit de omgeving van het Ladogameer, het vroegere vaderland van de Samerne.


Sociale aanleg

Deze hond is van nature zeer sociaal. Hij gaat ontzettend goed om met kinderen en kan normaal gesproken erg veel van hen verdragen. Maar ook met andere huisdieren en soortgenoten kan deze Lappenhond prima overweg. De Fin is waakzaam in die zin dat hij vreemden aankondigt, maar hij zal jou en jouw bezittingen niet verdedigen, daar is hij te zacht van karakter voor.


Karakter

Intelligent, moedig, rustig, trouw, goed af te richten.


Opvoeding

De Suomenlapinkoira is intelligent en leergierig, waardoor hij dus een ideale leerling wordt.


Beweging

Het ras heeft redelijk wat beweging nodig en het naast de fiets lopen is een van de mogelijkheden, maar lange wandelingen door de bossen vindt hij ook heerlijk. Door zijn herdershondeigenschappen zal hij altijd bij je in de buurt blijven.


Trainingen/hondensporten

In de verschillende takken van de hondensport, waaronder fly-ball of behendigheid, kan hij tot de beste behoren.


Beharing

Overvloedig, lang en grof, dichte en zachte ondervacht.


Verzorging

Met name in de ruiperiode is een herdersharkje uitermate geschikt om de losse haren uit de ondervacht te halen.


Bijzonderheden
sluit venster