rasinformatie van de Tatrahond


sluit venster

Tatrahond

Geschiedenis

De Tatrahond ( of Polski Owczarek Podhalanski, Berger du Tatra, Owczarek Tatrazanski, Poolse Berghond ) behoort tot de Herdershonden en heeft dezelfde afstamming als vele op hem lijkende Oost-Europese kuddebewakers. Er zijn geruchten dat de Tatra direct zou afstammen van de Bergamasco, maar dit is niet echt geloofwaardig. De Tatrahond lijkt namelijk erg op de kuddebewakers van Hongarije, TsjechiŽ en Slowakije. Het is daarom waarschijnlijker dat de kuddebewakers van deze landen de voorouders zijn van deze Podhalanski. In Polen wordt het dier gebruikt als kuddebewaker van vee en schapen, als trekhond, waakhond en als gezelschapshond. In Amerika en Canada wordt hij gebruikt in het leger en bij de politie. Dit ras moet niet verward worden met de Slowaakse hond, de Tchouvatch, die ook wel Tatra Tchouvatch wordt genoemd. De Tatrahond is een Pools ras en was een typische berghond die de kudden moest bewaken tegen menselijke en dierlijke vijanden. Deze hond lijkt qua uiterlijk erg veel op de Kuvasz en de Tchouvatch, en alleen een kenner kan de honden uit elkaar houden. De Tatrahond is in vergelijking met de Kuvasz iets lager en langer, en het hoofd heeft een diepere stop, terwijl de beharing van de Tatrahond ook iets minder gegolfd is dan die van de Kuvasz. Men mag stellen dat de Tatrahond iets grover gebouwd is dan de Kuvasz. Het is een prettige hond met fraai uiterlijk dat steeds meer belangstelling krijgt in onze streken.


Sociale aanleg

Tatrahonden gaan meestal goed om met andere huisdieren, honden en kinderen. Houd er rekening mee dat ze het voor de kinderen zullen opnemen wanneer het spelen met vriendjes wat ruw wordt. Dit ras stelt zich wat afwachtend op ten opzichte van vreemden.


Karakter

Goedig, gewillig, goede bewaker.


Opvoeding

De Tatrahond vraagt om een baas die van nature overwicht uitstraalt. De opvoeding moet consequent en in alle rust en harmonie plaatsvinden. Een Tatrahond met harde hand opvoeden heeft een averechts effect. Dit ras is vrij zelfstandig in die zin dat een commande pas opgevolgd wordt wanneer de hond er zelf het nut van inziet.


Beweging

In de buitenlucht, dat is de plaats waar de Tatrahond graag vertoeft en hij hoort dan ook niet thuis op een etagewoning - Zelfs een tijtjeshuis met een kleine achtertuin is nog niet geschikt. Zijn dichte vacht beschermt de hond tegen allerlei weersinvloeden. Regelmatig een lange wandeling vindt de hond heerlijjk, maar je verblijdt hem niet met een bakspelletje of iets dergelijks. Tatrahonden kunnen uitstekend in een buitenkennel gehouden worden, maar dan moet je er wel voor zorgen dat de hond de nodige dagelijke beweging en aandacht krijgt.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Tamelijk lang, dik, hard, recht of gegolfd, op het hoofd en aan de voorkant van de benen kort.


Verzorging

Buiten de ruiperioden heeft de vacht, die van nature niet klit, een minimum aan vachtverzrging nodig. Wanneer de ruiperiode aanbreekt, moet je de vacht dagelijks grondig borstelen en kammen om de dode en losse haren te verwijderen.


Bijzonderheden
sluit venster