rasinformatie van de Tibetaanse Spaniel


sluit venster

Tibetaanse Spaniel

Geschiedenis

Ooit zaten Tibetaanse Spaniels op de muren van de kloosters in Tibet. Ze waren alerte bewakers, die blaften zodra er onbekenden naderden. Maar ze werden niet alleen als waakhondje gehouden. Ze werden ook beschouwd als een kostbaar geschenk aan boeddhistische paleizen in China. Misschien schuilt daarin wel de band die bestaat tussen de Tibetaanse Spaniels enerzijds en de Japanse Spaniels en de Pekingezen anderzijds. De monniken in Tibet geloofden niet dat er een geestelijk verschil was tussen mensen en honden. Daarom werden de hondjes met grote zorg omringd. Ze werden in de Tibetaanse kloosters zelfs aanzien als 'gebedshond'. Zij draaiden het wiel van de gebeden van de monniken die voorgingen in het gebed. De gebeden waren geschreven op perkament en zaten in een draaiende doos. De hondjes werden getraind om aan het wiel te draaien. Men geloofde dat zij de smeekbede van diegenen die hulp inriepen kracht konden bijzetten. Het lijkt of de tegenwoordige eigenaars hun Tibetaanse Spaniels ook vereren. En van hun eigenschappen is dat ze zich afstandelijk gedragen tegenover vreemden, maar als ze u eenmaal kennen, zullen ze u als een deel van het gezin aanvaarden. Deze honden kunnen een hoge leeftijd bereiken; over het algemeen is het een gezond ras. Ze zijn actief en levenslustig tot zo'n 15 16 jaar. Ze hebben zich uitstekend aangepast aan hun moderne omgeving van huizen en flats. Van nature zijn ze zeer nieuwsgierig en willen graag alles weten van wat er in huis gebeurt.


Sociale aanleg

Tibetanen zijn lief voor kinderen en kunnen het goed vinden met andere honden en katten, mits ze al op jonge leeftijd aan deze dieren gewend zijn geraakt. Bij onraad laten ze altijd hun stem goed horen.


Karakter

Schrander, levendig, zelfverzekerd, geen allemansvriend, moedig.


Opvoeding

Tibetaanse Spaniels zijn vrij gemakkelijk op te voeden omdat ze snel begrijpen wat je bedoelt. Blijf wel te allen tijde consequent, want deze hond kan soms wat eigenwijs zijn.


Beweging

Dit ras heeft niet zo veel beweging nodig. Om de hond in een goede conditie te houden, is het voldoende als je driemaal daags een wandelingetje maakt met de hond en hem daarnaast wat los laat rennen en spelen in de tuin.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Tamelijk lang, glad, vlak; wollige ondervacht, goede bevedering; op hoofd en voorkant benen kort.


Verzorging

De vacht van deze hond is vrij eenvoudig te verzorgen. Borstel de hond regelmatig en houd de gehoorgang schoon.


Bijzonderheden
sluit venster