rasinformatie van de Tibetaanse Terrier


sluit venster

Tibetaanse Terrier

Geschiedenis

De Tibetaanse Terriėr (of Dhokhi Apso) werd door de Nomadenstammen in Tibet gebruikt om kudden te hoeden in het berglandschap, waar grotere honden moeilijk(er) konden werken. In feite is de naam "Terriėr" onjuist, want dit ras heeft nog nooit 'aardwerk' gedaan, waarvoor de Terriėrs oorspronkelijk gebruikt werden. Eigenlijk zou dit ras dus onder de Herdershonden moeten vallen, gezien hun taak in het verleden. Oud Tibetaans bijgeloof wilde dat Tibetaanse Terriėrs geluk brachten in een huisgezin. Om dit geluk niet te tarten, werden deze honden niet verkocht en werden geen andere rassen ingekruist. Het was dus niet mogelijk om ze te kopen, maar ze werden wel cadeau gedaan, als blijk van hoge waardering. Een voorbeeld: een buitenlandse arts genas een Tibetaanse vrouw en in ruil daarvoor kreeg hij puppy's van de Tibetaanse Terriėr cadeau. Deze diertjes vormden het begin van de verspreiding van de Tibetaanse Terriėr buiten Tibet. Dit ras werd pas in 1973 in de AKC-standaard opgenomen. Het ras is robuust, omdat het goed is aangepast aan het ruwe klimaat van Tibet. Deze hond bestaat in alle kleuren en is in die zin ook door alle rasstandaarden aanvaard. De Tibetanen hadden namelijk meer interesse in de 'degelijkheid' van de hond dan in de kleurmogelijkheden. Verder zijn Tibetaanse Terriėrs vrolijke, aanhankelijke persoonlijkheden die al eeuwenlang prettige gezelschapshonden zijn.


Sociale aanleg

In de omgang met andere honden is deze Tibetaan soms wat dominant. Met katten en andere huisdieren zal hij al jong gesocialiseerd moeten worden, wil hij in een later stadium harmonieus met deze dieren kunnen samenleven. Op voorwaarde dat kinderen hem niet plagen, zal hij in hun buurt geen problemen veroorzaken.


Karakter

Levendig, schrander, moedig, waaks, niet vechtlustig.


Opvoeding

Voed de hond op een rustige, evenwichtige manier op. Dit ras heeft een gevoelige aard en reageert erg goed op de intonatie van jouw stem.


Beweging

Dit ras heeft veel energie en je moet de hond dan ook regelmatig de kans geven zich eens lekker uit te leven.


Trainingen/hondensporten

Behendigheid en fly-ball zijn geschikte sporten voor dit hondenras.


Beharing

Lang, fijn, niet zijdeachtig of wollig, glad of gegolfd; ondervacht fijn en wollig.


Verzorging

Om klitvorming tegen te gaan en het losse haar te verwijderen, moet je de vacht van deze hond elke dag borstelen. Vergeet dan vooral niet de plaatsen waar zich het gemakkelijkst klitten vormen, zoals de oksels, de baard en de broek. Stop de honden regelmatig in bad en verwijder uit de gehoorgang het teveel aan haar. Knip ook eventuele 'flossen' onderaan de voetzolen weg.


Bijzonderheden
sluit venster