rasinformatie van de Tosa Inu


sluit venster

Tosa Inu

Geschiedenis

De Tosa Inu (of Tosa Ken, Tosa Token, Tosa Vechthond, Japanse Tosa) werd speciaal gefokt voor hondengevechten tijdens het Meiji tijdperk (1868-1912). De oorspronkelijke vechthonden werden gekruist met de Mastiff, de Duitse Dog, de Sint-Bernard en de Bull TerriŰr. Deze honden werden gefokt om in een sto´cijnse, stille, gehoorzame (typisch) Japanse manier tot de dood te vechten in de arena. De Tosa stelde zijn toeschouwers niet teleur; hij valt onmiddellijk en onmeedogenloos aan zonder te stoppen. De Japanse basis van het ras, de Shikoku Ken, lijkt uiterlijk meer op de Akita Inu of de Shiba Inu. De Tosa is zeer rustig en beschouwend. Wat dat betreft is hij een echt Oosterse hond; niet voor niets wordt hij hierom zeer gewaardeerd in kringen van Sumo worstelaars. Buiten Japan komt deze hond zelden voor. De Tosa straalt rust uit, maar is ongeschikt als gezelschapshond, gezien zijn enorme kracht en zeer recente verleden als vechthond.


Sociale aanleg

Voor een Tosa Inu komt het gezin waar hij deel van uitmaakt op de eerste plaats. Over het algemeen kunnen ze prima met kinderen opschieten, maar vreemden worden enigszins terughoudens bejegend. Bekenden van de familie krijgen normaal gesproken een joviale begroeting. Houd de Tosa Inu uit de buurt ban vechtlustige honden, want een aanvaller zal in een gevecht met de Tosa Inu altijd het onderspit delven.


Karakter

Moedig, geduldig, zacht, waakzaam.


Opvoeding

De Tosa Inu vraagt om een evenwichtige, consequente, maar liefdevolle opvoeding. De hond is erg gevoelig voor je stem. Het is niet erg verstandig een Tosa Inu met harde hand groot te brengen, al zal de eigenaar wel iemand moeten zijn met overwicht. Tosa Inu's zijn geen honden voor beginners.


Beweging

Op een goed omheind terrein kan deze hond in zijn eigen lichaamsbeweging voorzien. Neem hem zo nu en dan eens mee naar het strand, de bossen of de heide, waar hij weer wat nieuwe indrukken kan opdoen. In principe heeft de Tosa Inu voldoende aan een gemiddelde hoeveelheid lichaamsbeweging.


Trainingen/hondensporten

De honden van dit ras zijn absoluut niet geschikt voor beginners. Ze horen bovendien niet in een kennel thuis, want de Tosa Inu wil het liefste de hele dag dicht in de buurt van zijn baas zijn.


Beharing

Kort, hard en dicht.


Verzorging

De Tosa Inu is vrij eenvoudig te verzorgen. Als je de vacht zo nu en dan borstelt om de dode en losse haren te verwijderen, hou je de vacht in optimale conditie. De honden die tot dit ras behoren, kwijlen doorgaans niet.


Bijzonderheden
sluit venster