rasinformatie van de Vizsla draadhaar


sluit venster

Vizsla draadhaar

Geschiedenis

De Vizsla of Hongaarse Staande Hond (Magyar Vizsla), stamt af van oude jachthonden, die meer dan 1000 jaar geleden met de Magyaren, een nomadisch herdersvolk, naar het tegenwoordige Hongarije kwamen. Invloeden worden ook toegekend aan de Panonische Brak en de Tartaarse Gele Hond en mogelijk nog andere honden. Andere bronnen wijzen op vergelijkbare honden uit Centraal Europa, die bij de valkeniers en jagers uit de Middeleeuwen hoorden. Na de Eerste Wereldoorlog was het ras bijna verdwenen. Met de paar honden die er nog van restten, waren toegewijde fokkers in staat om het ras in ere te herstellen. De Vizsla werd in geheel Europa verspreid en belandde na de Tweede Wereldoorlog ook in Amerika. Het is een uitstekende jacht- en gezelschapshond. Hij is bijzonder bruikbaar bij het jagen op hoogland-wild en het apporteren van waterwild. Het ras houdt zeer goed spoor. We onderscheiden de Vizsla Korthaar en de Vizsla Draadhaar.


Sociale aanleg

Met zowel soortgenoten als andere huisdieren en kinderen gaat de Vizsla in het algemeen goed om. Vreemd bezoek zal worden aangekondigd, maar daar blijft het over het algemeen wel bij.


Karakter

Goedgehumeurd, vriendelijk, leergierig, gehoorzaam, levendig.


Opvoeding

Over het algemeen zijn Vizsla's niet zo moeilijk op te voeden omdat ze graag iets voor hun baas doen. Belangrijk is dat je te allen tijde consequent blijft.


Beweging

Dit energieke ras heeft veel beweging en bezigheden nodig om zich lichamelijk en geestelijk prettig te voelen. Je zou bijvoorbeeld eens kunnen overwegen met de hond te gaan jagen. Hen je geen ambities in deze richting, laat de hond dan regelmatig onaangelijnd rennen en spelen. De meeste Vizsla's apporteren graag en houden van water.


Trainingen/hondensporten

werk voor het schot dmv veldwerkwedstrijden en werk na het schot dmv apporteerwedstrijden.


Beharing

2 - 4 cm lang, dicht, ruw, aanliggend, zachte onderwol; hoofd, oren en benen korter behaard; wenkbrauwen en baard gewenst.


Verzorging

De draadharige vacht moet zo nu en dan geplukt worden, waarbij de oude en dode haren met de hand worden verwijderd. Knip bij deze honden ook het teveel aan beharing tussen de voetzolen weg.


Bijzonderheden
sluit venster