rasinformatie van de Welsh Corgi Cardigan


sluit venster

Welsh Corgi Cardigan

Geschiedenis

De Welsh Corgi Cardigan zou al in de 10de eeuw ( in het jaar 920 ) zijn genoemd in een Engelse wet over veehonden. Van oudsher is hij een ijverig boerenhondje, dat behendig vee en pony's kan drijven. Tot 1850 was de Corgi de enige hond die in bepaalde gebieden van Wales voorkwam. Later werd dit ras door de Border Collie verdrongen en werd hij minder vaak gebruikt als werkhond. Zijn naam betekent dwerghond ( "cor" = dwerg, "gi" = zowel reu als hond in het algemeen ). Soms heeft hij een blauw oog en een bruin oog. Dat gaat vaak samen met de kleur 'blue merle' : een grijsblauwe ondergrond met zwarte vlekken. Misschien kwam de Cardigan al rond 1200 voor Christus met de Kelten naar Wales. Met zijn korte benen moest hij het als veedrijver van een speciale techniek hebben: hij gaat dicht bij de koeien of pony's hun hielen blaffen en er desnoods zelfs in bijten, en zorgt er dan voor dat hij de onvermijdelijke trap van de koe of pony kan vermijden. Zijn perfecte afmetingen zorgen ervoor dat hij onvermoeibaar en volhardend zijn werk doet. Het ras werd in 1928 voor het eerst officieel erkend door de Britse Kennel Club. In 1943 werd het ras gesplitst in twee variŽteiten : de Welsh Corgi Cardigan en de Welsh Corgi Pembroke. De Cardigan is iets groter dan de Pembroke en heeft een lange staart. Het zijn plezierige honden en de Cardigan is rustiger van aard dan de Pembroke. Nu zijn deze Corgi's vooral gezelschaps- en showhond.


Sociale aanleg

De Cardigan kan soms wat overmoedig zijn ten opzichte van andere honden. Je doet er goed aan ze al vroeg met katten en andere dieren te socialiseren, zodat deze combinaties in de toekomst geen problemen geven. Over het algemeen gaan Cardigans goed met kinderen om.


Karakter

Kalm, schrander, betrouwbaar, lief voor kinderen.


Opvoeding

In de regel is dit ras probleemloos op te voeden. De Cardigan wil graag iets leren en is snel van begrip. In de opgroeifase moet dit ras wat ontzien worden, maak dus geen lange inspannende wandelingen voordat de hond volwassen is en laat hem in die periode geen trappen lopen.


Beweging

Dit ras vertoeft graag buiten. Neem de hond regelmatig mee op langere, afwisselende wandelingen.


Trainingen/hondensporten

Met een Welsh Corgi Cardigan kan je meedoen aan verschillende takken van hondensport, bijvoorbeeld fly-ball en behendigheid. Er zijn zelfs Cardigans bekend die als lawine hond worden ingezet.


Beharing

Kort of middelmatig lang met hard haar.


Verzorging

De Cardigan is met een minimum aan vachtverzorging tevreden. Zo nu en dan haalt u met een goede borstel de dode haren uit de vacht.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 15 jaar.

sluit venster