rasinformatie van de Welsh Corgi Pembroke


sluit venster

Welsh Corgi Pembroke

Geschiedenis

De Welsh Corgi zou al in de 10de eeuw ( in het jaar 920 ) zijn genoemd in een Engelse wet over veehonden. Van oudsher is hij een ijverig boerenhondje, dat behendig vee en pony's kan drijven. Tot 1850 was de Corgi de enige hond die in bepaalde gebieden van Wales voorkwam. Later werd dit ras door de Border Collie verdrongen en werd hij minder vaak gebruikt als werkhond. Zijn naam betekent dwerghond ( "cor" = dwerg, "gi" = zowel reu als hond in het algemeen ). Soms heeft hij een blauw oog en een bruin oog. Dat gaat vaak samen met de kleur 'blue merle' : een grijsblauwe ondergrond met zwarte vlekken. Misschien kwam de Cardigan al rond 1200 voor Christus met de Kelten naar Wales. Met zijn korte benen moest hij het als veedrijver van een speciale techniek hebben: hij gaat dicht bij de koeien of pony's hun hielen blaffen en er desnoods zelfs in bijten, en zorgt er dan voor dat hij de onvermijdelijke trap van de koe of pony kan vermijden. Zijn perfecte afmetingen zorgen ervoor dat hij onvermoeibaar en volhardend zijn werk doet. Het ras werd in 1928 voor het eerst officieel erkend door de Britse Kennel Club. In 1943 werd het ras gesplitst in twee variŽteiten : de Welsh Corgi Cardigan en de Welsh Corgi Pembroke. De Cardigan is iets groter dan de Pembroke en heeft een lange staart. Het zijn plezierige honden en de Cardigan is rustiger van aard dan de Pembroke. Nu zijn deze Corgi's vooral gezelschaps- en showhond.


Sociale aanleg

Pembrokes gaan goed om met kinderen, mits ze de hond niet plagen, want daar kan de Pembroke de humor absoluut niet van inzien. Dit ras is waakzaam, maar niet overdreven argwanend ten opzichte van vreemden. Soms kunnen ze wat dominant zijn ten opzichte van soortgenoten.


Karakter

Kalm, schrander, betrouwbaar, lief voor kinderen.


Opvoeding

Het is niet moeilijk een Pembroke op te voeden omdat het ras intelligent is en relatief snel leert.


Beweging

Geen een Pembroke de kans zijn energie kwijt te raken. Driemaal daags een straatje om is voor deze honden beslist niet voldoende. Pembrokes zijn erfvast en blijven in de regel binnen de grenzen van de tuin, ook als deze niet omheind is.


Trainingen/hondensporten

Bij deze honden is het aan te bevelen vervangend 'werk' voor ze te vinden; in dit opzicht zijn behendigheid en fly-ball erg geschikte sporten.


Beharing

Middelmatig lang en dicht.


Verzorging

De vacht van de Pembroke heeft relatief weinig verzorging nodig. Zo nu en dan haal je met een goede borstel het dode en losse haar uit de vacht.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 15 jaar.

sluit venster