rasinformatie van de Welsh Springer Spaniel


sluit venster

Welsh Springer Spaniel

Geschiedenis

Toen de mens eeuwen geleden met Spanielachtige honden ging jagen, waren de voorouders van de Welsh Springer Spaniel er waarschijnlijk al. De geschiedenis van dit ras is al zo oud als de begindagen van de jacht met netten en vogels (havikken), toen honden wild aanwezen en uit de dekking opstootten. Reeds in 1570 werd het ras beschreven in het boek English Dogs van Dr. Caius en afgebeeld op schilderijen van Jan Steen. Welsh Springer Spaniels zijn talentvolle jachthonden en als ze voldoende beweging krijgen, ook aangename gezelschapshonden. Er bestaan vermoedens dat de Springer, de Welsh Sheepdog en de Corgi werden gekruist. In de 19de eeuw was de Welsh Springer bijna verdwenen. Gelukkig waren er in Zuid-Wales nog voldoende honden over om het ras in ere te herstellen. In Wales staat het ras ook bekend als 'Starter'. Voordat zij door de Kennel Club in 1902 werden erkend, werden zij getoond onder de naam 'Welsh Cockers'. Het is een onvermoeibaar ras en uitstekend te gebruiken bij de jacht. De Welsh is een harde werker en een trouwe kameraad.


Sociale aanleg

Welsh Springer Spaniels zijn over het algemeen probleemloos in de omgang met andere honden en kinderen. In principe geldt dat ook voor de omgang met katten en andere huisdieren, maar dan moet je de hond al op jonge leeftijd op een positieve manier hebben laten kennismaken met deze dieren. Tegen mensen in het algemeen zijn Welsh Springer Spaniels altijd vriendelijk.


Karakter

Gehoorzaam, actief, vriendelijk.


Opvoeding

Over het algemeen zijn deze honden niet moeilijk op te voeden, al kunnen ze zo nu en dan wel eens eigenwijs zijn. e honden leren vrij snel. Gebruik je stem goed, beloon de hond veel, maar wees bovenal consequent, dan bereik je het beste resultaat. De Welsh Springer Spaniel bezit een grote passie voor de jacht en daarom is het verstandig de hond al vroeg te leren dat hij op jouw commando onmiddellijk terug moet komen.


Beweging

Als dit ras de gelegenheid krijgt zich uit te leven, zal hij zich in huis voorbeeldig gedragen.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Sluik of vlak, zijdeachtig, nooit draadachtig of krullerig.


Verzorging

Haal heel regelmatig het teveel aan haar uit de gehoorgang, anders kunnen er ontstekingen ontstaan. Knip het teveel aan beharing tussen de voetzolen weg en kam en borstel de hond op gezette tijden. De Welsh Springer zal in de regel twee tot vier keer per jaar de trimsalon moeten bezoeken.


Bijzonderheden
sluit venster