rasinformatie van de Welsh Terrier


sluit venster

Welsh Terrier

Geschiedenis

De Welsh Terriėr lijkt sprekend op een verkleinde versie van de Airedale Terriėr. Hij is ongeveer zo groot als de Ruwharige Fox Terriėr. De Welsh en de Airedale hebben veel kenmerken gemeen, zoals de vorm van het lichaam, de kleur van de vacht en het talent voor de otterjacht, maar de Welsh Terriėr is wel ongeveer zo'n 20 cm kleiner. Hij stamt af van de oude Black and Tan Terriėr en werd in Wales, waar hij vandaan komt, vooral gefokt voor de jacht op de vos, de otter en de das. Volgens sommigen is de Welsh één van de oudste Engelse Terriėrrassen. Oorspronkelijk bestonden twee variėteiten van dit ras, een Engelse en een Keltische variant. De Keltische variant -als werkhond gefokt- won het van de Engelse in 1885. Zijn oorspronkelijke benaming was de 'Carnarvonshire Welsh Terriėr'. Deze honden zijn door de jaren heen nog heel oorspronkelijk gebleven. Het is een middelgrote Terriėr met een rechthoekig uiterlijk. Qua karakter zijn ze nog steeds trouw en beschermend. Het zijn waterliefhebbers en uitstekend af te richten voor de jacht.


Sociale aanleg

De Welsh Terriėr kan wat terughoudend zijn ten opzichte van mensen die hij niet kent. Met kinderen is hij over het algemeen heel geduldig - hij kan wel een stootje hebben. Laat hem al op jonge leeftijd vertrouwd raken met katten en andere huisdieren. Dit voorkomt dat hij op latere leeftijd deze dieren achterna zal jagen.


Karakter

Rustig, vrolijk, pienter, speels.


Opvoeding

De Welsh Terriėr is slim genoeg om snel door te hebben wat je van hem wilt, maar kan diezelfde slimheid ook gebruiken om je om de tuin te leiden. Geef de hond een afwisselende training en blijf hoe dan ook consequent.


Beweging

De Welsh Terriėr is onvermoeibaar; hij is altijd te porren voor een balspelletje en onaangelijnd rennen in de vrije natuur vindt hij ook heerlijk. Maar komt het je eens een keertje niet zo goed uit om met hem te gaan spelen of hem te laten rennen, dan past de Welsh Terriėr zich zonder problemen aan.


Trainingen/hondensporten

Biedt hem een afwisselende training.


Beharing

Overvloedig, dicht, hard en draadachtig.


Verzorging

De Welsh Terriėr moet, afhankelijk van zijn vachtkwaliteit, twee keer per jaar of vaker geplukt worden. Daarnaast moet je de vacht meerdere malen per week kammen en borstelen. De vacht van honden die aan shows en tentoonstellingen deelnemen, heeft meer verzorging nodig. De langere haren op de poten en onderaan de buik, maar ook het garnituur aan de kop geven de Welsh Terriėr zijn typische uiterlijk.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 15 jaar.

sluit venster