rasinformatie van de West Highland White Terrier


sluit venster

West Highland White Terrier

Geschiedenis

De West Highland White TerriŽr is klein maar zeer moedig. Dat komt omdat hij oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht op de otter en de vos. Over zijn afkomst bestaan verschillende theorieŽn. Volgens sommigen is hij afkomstig uit Poltalloch in Schotland en heeft dezelfde afstamming als de Schotse TerriŽr en de Cairn TerriŽr. De familie Malcolms begon met deze witte Cairn TerriŽr te fokken en kruiste hem met de Sealyham TerriŽr om een witte TerriŽr te creŽren met een langer lichaam. Deze kruising kende echter weinig succes, daar het dier met het langere lichaam niet meer geschikt was voor het werk van een TerriŽr. Oorspronkelijk werd het resultaat de Poltalloch TerriŽr genoemd. Door selectief fokken werd het ras echter hersteld en nu lijkt de hond lichamelijk meer op een Cairn dan op een Sealyham TerriŽr. Op grond van zijn kompleet witte vacht werd hij als apart ras erkend. Andere bronnen van oorsprong vermelden dat hij gefokt is uit vroegere witte Schotse TerriŽrs uit Argyle, Schotland. De eerste rasvereniging werd in 1905 in Engeland opgericht en in 1907 werd het ras erkend. Deze hond heeft een vosachtig gezicht en een compact lichaam. Hoewel Westies ook gerust op een flat kunnen leven, zijn ze dol op beweging. Ze moeten dus iedere dag flink wandelen. De vacht moet regelmatig worden geplukt, net als de meeste andere ruwharige vachten.


Sociale aanleg

De Westie kan over het algemeen goed opschieten met soortgenoten en zijn prima speelkameraadjes voor kinderen - ze kunnen wel tegen een stootje. Leer dit ras al op jonge leeftijd met katten om te gaan, anders zullen ze ze op latere leeftijd achterna jagen. Sommige exemplaten zijn wat dominant ten opzichte van andere honden, maar een en ander is sterk afhankelijk van de manier waarop de hond gesocialiseerd wordt.


Karakter

Vrolijk, leergierig, aanhankelijk, verdraagzaam.


Opvoeding

Het ongecompliceerde en vrolijke karakter van deze hond mag voor hem geen vrijbrief zijn alles maar te mogen. Hier en daar is een correctie zeker gewenst. West Highland White TerriŽrs zijn soms erg vasthoudend als het om ondeugende streken gaat, maar blijf altijd consequent en laat je niet vermurwen.


Beweging

Balspelletjes, stoeien en ravotten, deze hond is er dol op. Ze hebben veel beweging nodig, ontzeg ze die dan ook niet. Ze graven graag en sommige honden willen nog wel eens aan de wandel gaan. Zorg ervoor dat je tuin goed omheind is.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Ca. 5 cm lang en hard; ondervacht kort, zacht en dicht.


Verzorging

De West Highland White TerriŽr moet een harde vacht hebben en mag daarom niet te vaak gewassen worden omdat dit de vacht te sluik maakt. Wanneer de Westie zich buiten vuil heeft gemaakt, kan je beter de vacht laten opdrogen en het vuiligheid er daarna uitborstelen. De Westie moet drie tot vier keer per jaar geplukt worden. De vacht van showhonden heeft meer verzorging nodig.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 15 jaar.

sluit venster