rasinformatie van de Westsiberische Laika


sluit venster

Westsiberische Laika

Geschiedenis

De naam 'Laika' was op zichzelf geen rasaanduiding, maar betekende "blaffen" en was afgeleid van het Russische woord "lajatj". Door hun geografisch voorkomen en verscheidenheid in gebruik, verschillen de rassen nogal van uiterlijk. De Laika werd vooral gebruikt als jacht- en sledehond en als EHBO-hond tijdens oorlogen. De Finse Keeshond is verwant aan deze Laiki, die oorspronkelijk uit Rusland komen. Waarschijnlijk stamt de Karelische Berenhond af van deze Russische Kees, zoals de Laika ook wel genoemd wordt. Momenteel komen deze rassen nog niet veel voor bij ons. De huidige indeling in de Laika-rassen is in Moskou in 1947 vastgesteld. De 27 typen werden toen onderverdeeld in 6 rassen. Overigens zijn er momenteel 3 door de FCI erkend: de West Siberische Laika, de Oost Siberische Laika en de Russisch-Europese Laika. Deze honden werd gevormd uit de nauw verwante Mansijskische en Cantejskische Laika-typen en tevens uit honden van de Russische jagers uit het Noord Oeralgebied en West SiberiŽ. In Rusland is de West Siberische Laika een bijzonder belangrijk ras. Er zijn er dan ook veel te vinden.


Sociale aanleg

Dit nog zeer oorspronkelijke en gezonde ras gaat in het algemeen goed om met soortgenoten en is zeer geduldig en lief ten opzichte van kinderen. De Westsiberische Laika is een echte mensenvriend. Ze zullen wel aanslaan als er vreemd bezoek komt, maar daar blijft het dan ook bij.


Karakter

Actief, levendig.


Opvoeding

De Westsiberische Laika is niet moeilijk op te voeden. Dit ras pakt relatief snel commando's op en werkt graag.


Beweging

De Westsiberische Laika heeft een gemiddelde behoefte aan beweging, wat echter niet inhoudt dat je de hond mag veroordelen tot driemaal daags een ommetje.


Trainingen/hondensporten

Behendigheids- en gehoorzaamheidscursussen worden doorgaans met glans doorlopen.


Beharing

Hard bovenhaar en korte, dichte, wollige ondervacht. De dekharen recht. Aan hoofd, oren en voorzijde benen kort. Kraagvorming rond de hals. Tweemaal per jaar verhaart de hond sterk.


Verzorging

De vacht van de Westsiberische Laika heeft weinig verzorging nodig. In de ruiperioden, die meestal kort maar hevig zijn, haal je de losse haren eenvoudig uit de vacht met een metalen kam met een dubbele rij tanden.


Bijzonderheden
sluit venster