rasinformatie van de Wetterhoun


sluit venster

Wetterhoun

Geschiedenis

Ook Nederland, of liever Friesland, heeft een oorspronkelijke Waterhond. De Wetterhoun (uit te spreken als 'wetterhoen') is een stevige hond die werd ontwikkeld in het Friese merengebied. De Wetterhoun (of Otterhoun, Nederlandse Spaniel) is een felle jachthond, die vroeger werd gebruikt als ongedierte- en roofwildverdelger. Het was een geduchte achtervolger van otters; hij spoorde ze op en doodde ze. Tegenwoordig komt deze vorm van jacht niet veel meer voor en zijn taak is nu meer gericht op landwild, die de hond van zeer nabij opschrikt. Normaal jaagt hij in zijn eentje en jagers getuigen dat hij onverschrokken genoeg is om het op te nemen tegen een bunzing. Zijn vachtstructuur maakt hem uitermate geschikt voor een buitenleven en water. Deze Friese hond stamt waarschijnlijk af van de Oude Waterhond, een ras dat heeft bijgedragen aan verschillende hedendaagse Spaniel types, maar nu uitgestorven is. Het temperament van de tegenwoordige Wetterhoun is bijzonder zelfverzekerd en nogal eigenwijs. Tegenwoordig is hij vaak erf- en waakhond op de boerderij.


Sociale aanleg

Voor zijn eigen mensen is de Wetterhoun een goedaardige en vriendelijke hond, en dit geldt ook voor kinderen, mits ze de hond in zijn waarde laten. Onbekende visite is echter een ander verhaal. In dit geval neemt hij een afwachtende houding aan en tegen indringers zal hij zelfs jouw huis verdedigen. Bekenden van de familie krijgen daarentegen een hartelijke begroeting. Soortgenoten en andere huisdieren accepteren ze zonder morren.


Karakter

Moedig, fel, waakzaam, zelfstandig, aanhankelijk.


Opvoeding

Als je een beginner bent, raden we je af deze hond aan te schaffen. Dit intelligente ras leert snel, maar is ook eigenzinnig genoeg om jouw bevelen te negeren. Een consequente, maar liefdevolle opvoeding is dan ook een eerste vereiste. Afhankelijk van de hond kan een correctie hier en daar op z'n plaats zijn.


Beweging

De Wetterhoun heeft veel beweging nodig. het zou voor deze hond dan ook ideaal zijn als hij op een groot erf kon rondlopen, dat hij overigens met verve zal bewaken en vrij zal houden van ongedierte. De hond is redelijk erfvast omdat het niet in de aard van het ras ligt te gaan zwerven.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Overdekt met dichte, stevige krullen, behalve op het hoofd, de staart eindigend in een pluim.


Verzorging

De vachtverzorging van deze hond heeft niet veel om handen. Kam zo nu en dan zijn vacht en controleer ook hier weer de oren om te zien of ze schoon zijn. De Wetterhoun kan prima in een kennel of buiten gehouden worden, maar alleen als je voldoende contact met hem houdt en als hem zijn dagelijkse portie lichaamsbeweging niet ontzegd wordt.


Bijzonderheden

De Wetterhoun zou wegkwijnen op een flat of in een drukbevolkte wijk, daar heeft hij niet de juiste instelling voor. Buiten het land van herkomst zien we de Wetterhoun maar zelden.


sluit venster